Foderbristen är akut

Bristen på foder börjar bli akut på flera håll i landet.

Textstorlek:

Förra årets väder ställer till det för landets djurägare. De dåliga skördarna har orsakat foderbrist i delar av Mellansverige och läget börjar bli kritiskt.

Normalt har man som vallodlare flera skördar på sig under året. Men i östra Mellansverige blev omständigheterna sådana under förra året att många inte lyckades riktigt bra med någon av ­skördarna.

– Det var en speciell årsmån under förra året. Det här händer då och då men det var ganska många knepiga saker för jordbrukarna att lösa, säger Nilla Nilsdotter-Linde vid Institutionen för växtproduktionsekologi på SLU.

Alla grovfoderkonsumenter drabbas; mjölkkor, köttdjur men också hästar och i viss mån får. Efterlysningar på foder syns på många ställen även i Gävleborg, bland annat sociala medier.

Foderbristen gör även att ­jägarna har svårt att stödutfodra rådjur som behöver hjälp på grund av mycket snö i vårt ­område.

Och de tomma ladorna kan bli en dyr historia för djurägare, med både upptrissade grovfoderpriser och högre frakt- och foderkostnader.

Kjell Ivarsson, växtodlings­expert vid LRF, råder djurägare att söka foder i delar av SVerige där vädret inte påverkade odlingen lika hårt.

– Annars kanske man kan ­lägga om sin foderstock. Då får man kolla med sin foderrådgivare vad som passar bäst, han.

Enligt Nilla Nilsdotter-Linde har vallfodret en stor betydelse i ekonomin för både mjölk- och köttproduktionen. Och ska man ersätta det med annat slags foder kan det bli en helt annan prisbild för bönderna.

Ett tredje alternativ är att skicka djuren till slakt, vilket en del tvingas göra.

– Det är ju om man har djur som närmar sig slakt som det är ett alternativ. Men har man ­exempelvis hästar så fungerar inte det, säger Kjell Ivarsson.