Fridlyst vegetarian tittar fram

Foto: Lage Bergström

Textstorlek:

Det finns många inneboende i svenska trädgårdar. Ekorren är en som det är lätt att tycka om.

I vår trädgård här i Åsmundshyttan har vi nu i vinter tre stycken som varje morgon kommer fram för att smyga till sig lite godbitar från fåglarnas fröautomater. Sedan, mitt på dagen tar de sig ofta en vilostund för att smälta maten.

Ekorren på bilden har valt en björk för sin middagsvila. Björken är gammal och döende och har attackerats av olika skalbaggar. Vi ser björksplintborrelarvens karakteristiska gnagspår.

Hackspettar har jagat skalbaggarna och hackat fram djupa hål som nu ger skydd och värme åt ekorren.

Ekorrens päls är rödbrun på sommaren, men i november byter den till vinterpäls som är och mörkare och gråare, tjockare och längre. Dessutom växer det ut örontofsar på vintern.

Förr var det vanligt att jaga ekorrar för skinnets skull, som kallades ”gråverk”. Glädjande nog är det inte längre tillåtet, nu är ekorren fridlyst.

Det finns många myter om ekorrar, till exempel att man riskerar att få epilepsi om man äter ekorrkött eller att pulvriserad ekorrhjärna är ett medel mot svindel.

Det är också en myt att ekorren skulle vara ett rovdjur som äter fågelungar och fågelägg. Så är det inte, ekorrar äter enbart vegetariskt, i första hand frön och blommor på gran och tall. Men ekorrarna gillar också andra frön och nötter, och därför försöker de gärna få del av solrosfrön som vi lägger ut till fåglarna.

LAGE BERGSTRÖM

Texten publicerad av: