Här är alla olympiska mästare

Textstorlek:

I tisdags var stadsparken i Sandviken förvandlad till en stor, snöklädd OS-arena med skidåkning, konståkning, bågskytte och pulkarace.

Trots kylan och all snö är skridskobanan i stadsparken nyplogad. Brinka Sandvikens konståkningsklubb låter barnen prova på balans, hopp och piruetter. Ordföranden Marjaana Daniels står vid sidan om banan och knyter skidskorna på en kille som vill åka.

– Jag är bara en förälder, jag har aldrig åkt konståkning själv, skrattar Marjaana.

Hennes dotter Annie, som är 15 år, snurrar runt på isen och visar de yngre barnen hur de ska göra. Hon är där tillsammans med Elin Frohm. Båda jobbar som tränare för barngrupper i konståkningsklubben. Brinka kommer till stadsparken igen lördagen den 17 mars.

Alla som vill får låna skridskor, pulkor och skidor från Fritidsbanken som också är på plats. De olympiska spelen utgår från deras ordinarie helgverksamhet. Fritidsbanken har drygt tusen medlemmar och har lånat ut tusentals saker. De har sin utlåning en trappa ner, bredvid huvudentrén till Kulturcentrum.

– Vi är här varje helg mellan 10 och 15, ända fram till mitten av mars, berättar Ohans Basmajian som är platsansvarig på Fritidsbanken.

Han berättar att de har lånat ut saker och ordnat vinteraktiviteter i stadsparken ända från mitten av januari och de har redan haft 1 600 besökare.

– I dag hade vi förväntat oss 200–300, men det har kommit lite färre på grund av vädret, säger Ohans.

I den gamla amfiteatern står en skäggig DJ och spelar musik för den som behöver värma sig med lite dans i kylan. På kullen ovanför startar de olympiska pulkaracen. Mina Martin är på plats med sin son Hamsa som springer upp för kullen och åker gång på gång. Men själv kan hon inte åka.

– Jag är gravid i vecka 32, så jag får vänta här, berättar Mina.

Hamsa susar förbi på en grön madrass och landar i ett moln av vit snö. När han åkt klart går han och Mina vidare till stationen med bågskytte.

Framför bågskyttebanan hänger ställningar med mjuka mål, en biljardboll, en smiley och ett ljusblått spöke. Till skyttet har Bågskjutningsklubben i Sandviken tagit med speciella pilar, som inte har så lång räckvidd och dessutom har en mjuk kudde längst fram.

– När vi är på en sån här plats måste vi tänka på säkerheten i första hand, förklarar Karin Larsson Brolund som är sekreterare i klubben.

Hon ställer sig bredvid Hamsa och visar honom hur han ska lägga an pilen och spänna bågen. Hamsa kniper ihop ena ögat och siktar. Pilen susar iväg och träffar det ljusblåa spöket som dinglar runt där det hänger på ett snöre i ställningen. En ny familj kommer för att prova bågskyttet. 8-åriga Smilla Liebenholtz ställer sig på plats. När hon skjuter frågar pappan om Karin brukar tävla.

– Ja, jag har varit med i många tävlingar, både i SM och OS, säger Karin.