Härligt hundliv på dagis i Hamrånge

Textstorlek:

Det flyger labradorer, golden retrivers, ett par blandraser, en rottweiler och en dvärgtax kors och tvärs över snön hos Annie Forsgren.

Annie drog igång sitt hunddagis och pensionat för sju år sedan. Då i en lokal i Hagsta.

– Ingen som bor i Bergby och jobbar i Gävle kommer att skjutsa hunden till Axmarby på morgonen. Men det blev bökigt och dyrt med den där lokalen, säger hon.

– Så jag bestämde mig för att flytta hem och göra som de gör i Stockholm. Nu åker jag och hämtar hundar på morgonen.

Som mest går tio hundar på dagis, där de umgås med Annies sex egna hundar och eventuella pensionatshundar. Den här dagen leker totalt tio hundar i snön.

Precis som människor behöver hundar bli inskolade på dagis.

– Först kommer de hit med husse och matte och utforskar gården, utan andra hundar. Sedan får de upptäcka huset när bara mina hundar är här. När de börjar på dagis är de mycket i köket med mig.

Då ser Annie om hunden passar på dagiset.

–Det går inte att ta in vilken hund som helst, när vi är så tätt inpå varandra. De måste passa i gruppen och gå bra att hantera. Annars trivs inte hunden heller.

Rottweilern Gilla är inte dagishund. Hon har hyrt in sin på pensionät när matte är bortrest. Pensionatet kräver ingen inskolning.

– Men folk brukar vilja komma hit och titta först. De brukar bli glada för att hundarna sover inne i huset.

Inomhus råder en bestämd ordning. En hund går rakt upp för trappen, en annan väljer vardagsrummet. Annies hundar hänger i köket och Gilla lägger sig i rummet intill, med full uppsikt genom en grind.

– Det sliter på inredningen, det här, konstaterar Annie.

– Men att ha dem uppstallade, som på andra hunddagis, är inget för mig. Min man och jag har sagt att vi bor i ett hunddagis nu.