Hur ses vi nu för tiden?

Textstorlek:

Hallå! Hur är läget, det var länge sen …

– Mmmmm … vi bara MÅSTE träffas och prata … men du, vi hörs … jag har lite bråttom! Hej!

Ja så brukar det låta när man träffas på affären bland bananer och tomater, lite småstressade med

huvudet någon annanstans. Vad händer om den vi träffar börjar berätta hur det verkligen är?

Lite småjobbigt tycker nog somliga för det var ju inte det som man väntat sej direkt.

– Jotack det är bara bra … har varit lite förkyld, men det börjar ge sig …

Ungefär den informationen kan man tänka sej att få, men om informationen bär iväg och börjar komma in på långa behandlingar man genomgår eller hur skilsmässan avlöpt, då blir det stressigt. Men när ska man ses då? Alla har så fullt upp med att förverkliga sej själva med träning, kosthållning och att få barnen att lyckas i skolan, så det här med umgänge har kommit på sidan av. Det kan ju vara så att man tränar ihop men då vill det till att kondisen ligger på samma nivå om man ska kunna prata under löprundan. Om man en helg skulle känna att man har lite tid över och ett dåligt samvete som gnager, så måste man nu förtiden, boka tid hos sina vänner för dom har förmodligen lika mycket att stå i.

Det är fotbollskupper, innebandyläger, hockeyläger, pensionärsresor, keramikkurser och f-n och hans

moster … alla börjar att bläddra i sin agenda för att se vad dom har inbokat de närmaste veckorna …

– Jo men vänta … där! En fredag klockan 19, ska vi ta en tacokväll ihop? Vi ska ju ändå äta och vi kan ju göra det tillsammans. Gå in på min Facebook så ser du vad som hänt den senaste tiden så är vi uppdaterade när vi ses. Vi kanske ska passa på att bjuda in fler som vi inte sett på länge …

– Ok men vi kan inte stanna så länge för vi ska åka på cup tidigt på lördag morgon …

– Bra … vi ska också iväg tidigt, men äta ska vi ju

i alla fall …

För inte alls så länge sedan när man ringde till

någon på den fasta hemtelefonen, så visste man inte vem i familjen som svarade. Det var inte alltid den man sökte som tog luren så då fick man en liten pratstund med någon annan i familjen. Så är det inte längre, nu ringer man på var och ens mobiltelefon. Inga mellanhänder och öron. Det finns ju sidor och avigsidor med det mesta, som när man tappar

eller skadar sin mobil. Sicket elände det blir! Hur ska chefen få tag på mej nu? Hur vaknar jag på morgonen utan väckarklockan i mobilen? Alla semesterbilder och mail som finns i mobilen!

Samtidigt som vi har mer och mer säkerhet runt omkring oss så blir vi mer och mer sårbara om och när tekniken sviker oss. Alla appar, olika sidor man kan ladda ner till sin mobil som ger oss precis allt som vi tror att vi behöver. Hitta hem-appen, matappen, musik- och tv-appar, ja allt finns i de så kallade

apparna. Man kan säga att det är som en bok eller tjänst som man laddar ner till mobilen.

På den fasta telefonen kunde man beställa väckning ifall man misstänkte ett strömavbrott på grund av storm ute på kvällen. Om inte telefonledningen blåste ner såklart.

Det hände mej en grej en dag på salongen när jag skulle göra en frisyr på en tjej, modell ung.

– Jag kan göra en telefonsladdstofs om du vill, sa jag

– Telefonsladd? Sa hon och såg mycket frågande ut.

– Jaaa, du vet, en sån där sladd som är skruvad och sitter på telefonen …

– Jahaaaa, typ en sån där, va’hettere, som trasslar ihop sej och sitter på en sån där skitgammal telefon som min farmor har. Men en sån trasslig tofs vill inte jag ha!

– Ok, jag gör en annan sorts tofs.

Hur som helst, tofsar eller inte så verkar det som att det offentliga rummet har blivit den nya arenan där vi möts i dag. På kafeér och restauranger med fri wifi, där kan man mötas och ingen behöver stressa med att laga maten och hålla koll på allergier och annan specialkost. Ingen behöver diska eller missa halva sam-

kvämet med att ösa steken eller få hybris över att maten inte ska räcka. Sen kan man gå hem till sitt när man känner för det. Allt man behöver göra är att ägna sej åt att umgås och välja precis den mat man känner för.

Övrig tid kan vi rusta och fixa i våra hem i den takt vi vill och om någon skulle vilja se hur det blivit så kan man gå in på varandras Facebook och se på bilderna där eller så

visar man bilderna som man har i telefonen

under tiden man äter

på restaurangen!