IP-only avbryter projekt

I höstas kantades landsvägar utanför Årsunda av rosa skyltar vid uppfarterna, men nu är skyltarna begravda i snö. Foto: Marita Grufvik
Textstorlek:

​IP-only drar sig tillbaka från fiberprojektet i Årsunda. Enligt säljarna som var ute på plats hade tillräckligt många tecknat avtal, men enligt presschefen räckte det inte.

Under hösten tecknade IP-only avtal i stora delar av Årsunda.
I slutet av december kom information om att intresset var stort, att företaget arbetar med ”planering av byggnationen och att säkra de tillstånd och avtal som krävs”.

Men förra veckan kom besked att projektet avbryts på grund av för litet intresse.

– I detta fallet hade vi en positiv start, men intresset planade dessvärre ut på ett sätt vi inte kunde förutse, säger Niclas Karnhill, pressansvarig på IP-only.

Sandra Sköld i Årsunda var en av dem som skrev avtal med företaget. Hon fick ett löfte om besked före nyår, för att kunna gå vidare till någon annan leverantör om projektet inte blev av. När hon inte hörde något kontaktade -Sandra kundtjänsten. Men de visste ingenting om löftet.

– De skulle skicka frågan vidare, men jag fick aldrig något svar, berättar Sandra Sköld.

Hon försökte få kontakt med företaget flera gånger utan att få någon information om projektet.

Niclas Karnhill på IPonly menar att de ger sina kunder information kontinuerligt.

– I planerna ligger det att skicka ut ett informationsbrev per kvartal. Dessutom finns information på regionala sidor på vår webbplats, säger Niclas Karnhill.

Men på hemsidan finns ingen information om Årsunda.

IP-only och Telia är Sveriges största fiberinstallatörer på landsbygden. Men Gävleborgs marknad skiljer sig något från resten av landet. Håkan Sundelin som är handläggare för landsbygdsstöd på länsstyrelsen i Gävleborg förklarar att vi har en gles befolkning.

– Men tack vare att det bildades kommunala stadsnät så kom bredbandsutbyggnaden i gång tidigt i vårt län.

Stadsnäten som till exempel Gavlenet och Sandnet utgår från kommunens bredbandsstrategi. Sandvikens kommun har som mål att 90 procent av hushållen ska ha fiber 2020. Men var installationerna sker beror främst på intresse och ekonomi.

– Tyvärr är det pengarna som styr, projekt måste ha ekonomiska förutsättningar, säger Jan Persson, affärsområdeschef på Sandviken Energi.

Ibland arbetar flera företag tillsammans på samma plats, men vanligast är att en fiberinstallatör genomför projekteringen ensam.

– Den som får flest avtal på en ort skrämmer ofta bort de andra, berättar Jan Persson.

Om en leverantör bygger på en ort där det saknas marknad finns ekonomiska stöd att söka av jordbruksverket, länsstyrelsen och EU. Men det är bara den som sökt stöd som kan få det. Om en annan leverantör dyker upp med ett erbjudande kan kundunderlaget minska för den stödberättigade leverantören.

– De kan tvingas lägga ner projektet på grund av för låg anslutningsgrad, ett av kriterierna för att få stödet, säger strategen Stefan Stexgård, på Gävle Energi.

Han säger också att Gävle Energi tar ett stort samhällsansvar och ser till att de som beställt i tid får sin fiberanslutning.

– Det är ingen som tecknat avtal inom ett projekt som nekas fiberanslutning, som kan vara fallet hos andra, säger Stefan Stexgård.

Sandra Sköld försökte få tag på en av IP-onlys säljare.

– Jag mailade direkt till den som var ansvarig, men fick inget svar alls, säger Sandra Sköld.

Säljaren Philip Frejd som arbetade i projektet är egentligen anställd av Bafob AB som hyr ut säljare till olika företag, bland annat till IPonly.

Efter att IP-only startat sin försäljning i Årsunda kom Sandnet med ett liknande erbjudande. De hade andra fiberprojekt i närheten.

Sandnet kan leverera fiber till alla hushåll i kommunen. Men priset varierar. För någon som bor långt ifrån det befintliga nätet kan det bli dyrt.

– Bor du 2 mil bort från vårt projektområde kan du få en anslutningsavgift som är väldigt hög, säger Jan Persson.

Han säger att Sandnets uppgift inte är att säga ja eller nej till en installation. De berättar istället vilka konsekvenser ett projekt får.

– Bor man en bit bort men har en egen traktor går det bra att gräva sig fram till vårt nät, då får man rabatterat pris, säger Jan Persson.

I slutet av januari berättar presschefen Niclas Karnhill att IP-only tar en paus från fiberprojekten för att ägna sig åt kvalitetsarbete.

– Vi stoppar inte några projekt, utan har en paus nu på vintern och kommer att köra igång igen i vår, säger Niclas Karnhill till Sveriges radio.

Han säger att de sålde ofantligt mycket och att de arbetar för att kunna leverera mot den stora efterfrågan. Underleverantören Transtemas vd Magnus Johansson beskriver följderna i en intervju för Nyhetsbyrån Direkt.

– Det har varit en tävling om marknadsandelar mellan de större nätägarna. Telia och IP-Only har fått en enorm orderstock och vi på byggsidan har inte haft förmågan att bygga så fort. Det blir ett osunt tryck. När kunderna inte får leverans i tid börjar de klaga.

Ungefär en månad efter nyheten om IP-onlys paus kommer meddelandet till kunderna i Årsunda att fiberprojektet avbryts.

– Vi beklagar det missförstånd som uppstått, vi tar inte byggbeslut om inte minst 50 till 60 procent har beställt fiberanslutning, säger Niclas Karnhill.

Säljarna i Årsunda lovade att projektet skulle bli av om minst 30 procent valde IP-only. Men trots att fler än så skrev avtal blev det ingen fiber.

För Sandra Sköld och de andra i Årsunda som tecknat avtal med IP-only återstår nu att försöka hitta en annan fiber-leverantör.

– Jag tycker de har skött det här oerhört dåligt, säger Sandra Sköld.

Marita Grufvik