Mer älg på vägen – stängsel räcker inte enligt Trafikverket

Djup snö i skogen driver upp älg på vägarna.

Textstorlek:

Det inträffade betydligt fler älgolyckor i Gävleborgs trafik under januari och februari i år, än i början av 2017.

31 trafikolyckor med älg inträffade i Gävleborg i januari, 18 i februari.

2017 inträffade 18 älgolyckor i januari och 11 i februari.

Det visar Nationella viltolycksrådets statistik, som de ­publicerar löpande på sin hemsida.

När hela år 2017 jämfördes med 2016 hade viltolyckorna minskat en aning, och älgolyckorna hade legat på samma nivå i flera år. Men med snöfallen vände det.

Älgolyckorna har ökat i hela landet. Totalt inträffade 878 trafikolyckor med älg i januari och 540 i februari. Under de två månaderna var olyckorna 59 procent fler än under samma period 2017.

Den stränga vintern och de kraftiga snöfallen har ställt till det för älgarna, som får problem att ta sig fram i skogen och söker sig ut på vägarna.

I bland annat Norrbotten har det debatterats vad som behövs för att hålla älgarna borta från trafiken. Många röster har efterlyst mer viltstängsel.

Men att stängsla in vägar och järnvägar vore inte tillräckligt, enligt Anders Sjölund på Trafikverket.

– Jag tror att det finns en missuppfattning där vi tror att djur är olika oss själva. Om du var på väg hem från jobbet och upptäckte att den normala vägen hem var kantad av hinder, skulle du då ge upp och gå tillbaka till kontorsstolen? sade han till TT i februari.

Han menar att det vid hårt trafikerade vägar skulle behövas både vilstängsel och viltpassager och broar där djuren kan ta sig över vägen på ett säkert sätt.