Musik som hyllar idoler

Musikerna Sara Parkman och Samantha Ohlanders träffades genom att de placerades i samma rum på internatet när de gick på Malungs folkhögskola.

Textstorlek:

Duon Samantha Ohlanders och Sara Parkman turnerar med traditionell folkmusik från sin skiva Matriarkerna. Skivan är en hyllning till kvinnliga idoler och förebilder. Nu kommer de till Torsåker.

På konserten i Torsåker kommer duon att spela låtar från skivan Matriarkerna. Den är full med musikernas egna favoritlåtar som de samlat under lång tid.

I höst har Samantha Ohlanders och Sara Parkman spelat tillsammans i tio år. Förra året bestämde de sig för att göra en inspelning.

– Materialet är som ett bokslut, så att vi kan gå vidare till nya saker, säger Samantha Ohlanders.

Under hela turnén har Samantha och Sara bjudit in lokala ­musiker som får dela med sig av sin ­repertoar. De spelar tillsammans före konserten och lär sig av ­varandras material. Även till ­konserten i Torsåker kommer en gästartist från trakten. Men vem det är visar sig först på själva ­spelningen.

– Det är hemligt, skrattar Samantha.

Folkmusik handlar mycket om att ta över låtar från andra, så kallad tradering. Det är en lång kedja av övertagande och varje musiker tillför något av sig själv.

– Man får en låt av någon, tar den till sig och då förändras musiken lite grann, säger Samantha.

Under konserterna berättar Sara och Samantha historier om ­låtarna. Men de försöker hitta and­ra berättelser än de vanliga.

– Det är lätt att prata om man­liga spelmän som inte lever längre, ­säger Samatha.

Samantha berättar att de fått många låtar av kvinnliga lärare och idoler. De är minst lika viktiga eftersom de bidrar till traditionen att lära ut musiken till andra.

En av låtarna på skivan är skriven av Spel-Stina. Hon var en av de få kvinnor som lyckades ta sig fram inom den mansdominerade folkmusiken på 1800-talet.

I tonåren flyttade Spel-Stina från Dalarna till Torsåker.

– Det sägs att hon var så skicklig att kunde spela både bra och snabbt samtidigt som hon kräktes över ena axeln, berättar ­Samantha Ohlanders.