Ny brandbil gör Ockelbo säkrare

Textstorlek:

Snart blir Ockelbo brandsäkrare än någonsin. Brandstationen får en ny brandbil som gör det möjligt att fylla ett rum med kylande vattenånga – utan att öppna dörren.

Den stora nyheten är att brandbilen är utrustad med en skärsläckare. En sådan kan skära hål i en väg eller ett tak, för att sedan fylla rummet innanför med en fin vattendimma som kyler ned brandgaser.

Den nya bilen ärvs till deltidsbrandstationen i Ockelbo från heltidsstationen i Sandviken. Ockelbos gamla bil skickas vidare till Storvik.

– Egentligen är det deras tur att få en nyare bil, men geografiskt är det viktigare att vi får en skärsläckare här. säger Johan Lindqvist.

När verktyget behövs i Storvik kan det skickas från Sandviken eller Hofors. I Ockelbo blir skräsläckaren en ny tillgång för hela kommunen samt Hamrånge.

Ny utrustning kräver övning. Men när brandbilen ska gås igenom är stationen nästan tom.

Styrkan håller på att sanera ett utsläpp av hydaulolja på väg 272, i höjd med Ockelbo idrottsplats. Där kommer de att bli stående ett bra tag i väntan på en leverans absorberingsmedel från Rörberg.

– Vi får öva på plats!

Med värmande kaffe i lasten flyttar bilen och övningen ut i den fuktkalla vinterkvällen. Kaffet sitter som en smäck för den väntande styrkan.

Johan, Fredrik Andersson, Stefan Bergkvist, Anders Granlund, Henrik Jonsson och kårchef Bengt Wiklund samlas kring brandbilens vinsch.

– Vi har inte haft vinsch tidigare. Med den kan man till exempel stabilisera bilar vid trafikolyckor, säger Fredrik.

De flesta av brandbilens funktioner styrs från en pekskärm längst bak i bilen.

– Det blir mycket lättare att använda än panelen vi haft tidigare, konstaterar Stefan.

En annan nyhet är att grejorna på taket kan hissas ned, istället för att någon klättrar upp och hämtar dem.

Och så är det förstås den där skärsläckaren. Den får brandmännen inte testa ännu.

– Först ska jag åka på instruktörsutbildning, sedan ska vi öva med den. Det är viktigt att det går rätt till för skärsläckaren kan bli farlig om den används på fel sätt, säger Johan.

Han kommer också att fortsätta styra upp brandbilsövningar, tills alla brandmän i Ockelbo kan sin nya bil.

Själva bilen ska fräschas upp. Radion ska bytas ut, miljövänligt släckningsmedel ska sättas in. Hytten ska stripas om så att det står Ockelbo istället för Sandviken.

Sedan är Ockelbos brandmän redo att göra norra Gästrikland säkrare.