Tema: INTERNATIONELLA KVINNODAGEN

Nystart för kvinnoklubb

Kvinnokampen är inte över, menar Anna Engblom som är ordförande i den nystartade S-kvinnoklubben i Ockelbo. Foto: Agnetha Brolin
Textstorlek:

​– Kvinnokampen är inte över.
Det menar Anna Engblom som är ordförande i S-kvinnornas nystartade avdelning i Ockelbo.

– Det har inte funnits någon kvinnoklubb i Ockelbo på flera år, men den behövs verkligen, säger Anna Engblom och menar att en politisk kvinnoklubb inte specifikt behövs för just Ockelbo, utan för tidsandan.

Och hon får medhåll av Marie Frestadius som är ordförande för S-kvinnor i Gävleborg.

– Jag känner att aktiviteterna och önskan om att diskutera feministiska frågor med kvinnor har ökat, säger hon.

– Fortfarande finns massor att göra för att samhället ska bli jämställt och vi tror att det är lättare att driva frågorna gemensamt i en klubb, säger Anna Engblom.

Både S-kvinnor och Centerkvinnorna har haft starkt engagemang i Ockelbo, men som hos många föreningar har det varit svårt att fylla på med nya aktiva medlemmar och kvinnoklubbarnas verksamhet har mer eller mindre runnit ut i sanden.

Under förra året väcktes idén att starta S-kvinnor på nytt och i september hölls en första träff. I slutet på januari hölls årsmötet och en styrelse valdes.

– Det har gått över förväntan. Några var redan engagerade i partiet medan andra är helt nya. Möjligheten att fånga upp dem som är intresserade, men som inte törs eller vill engagera sig i partiet visar också att en kvinnoklubb behövs, menar Anna.

Hennes eget politiska engagemang startade med nedläggningen av byskolorna i Ockelbo 2012.

Genom Lingbo byförening var hon med och protesterade hon mot beslutet.

– Jag insåg att man har en del att säga till om som medborgare, men i ett parti är du med i den demokartiska processen på ett helt annat sätt.

Idag är hon bland annat ordförande i Socialnämnden i Ockelbo kommun.

Exakt vilka egna frågor klubben ska driva är inte helt klart, men Anna menar att det finns många klassiska kvinnofrågor att lyfta lokalt.

– Barnomsorg på obekväm arbetstid, arbetskläder för dem som jobbar i barnomsorgen…

Klubben kommer också att fungera som remissinstans när partiet arbetar med olika frågor och de kommer att bevaka hur kommunens beslut påverkar kvinnor.

– Och vi har fått många medlemmar, så vi blir nog att räkna med, ler hon.

Agnetha Brolin