Påsktåg ångar till Storvik

Textstorlek:

I påsk ger sig ett ånglok ut på äventyr till Storvik. Vagnarna är lastade med underhållning och pyssel för barnfamiljer.

Påsktåget ska dras av loket S1 1923 – ett av de sista ångloken som SJ beställde år 1952.

– Det är ett bra lok, en stor fördel är att det får köras lika fort åt båda hållen. Fast planen är att vända det i Storvik, berättar Anders Westerberg som är arbetsledare för Järnvägsmuseets tågtrafikenhet.

Vid lokstallet i Storvik finns en vändskiva för lokomotiv.

Tanken är att den ska användas under påskresan, så att resenärerna får se hur det går till. Den övningen kan hindras om det ligger för mycket snö på skivan.

Annars är vädret knappast något bekymmer för påsktåget.

– Vi ska nog klara att hålla tiderna. Det ska väldigt mycket till annars, med ett sånt här lok, säger Anders.

Det blir två avgångar på påskdagen och två på annandag påsk. Vagnarna lastas med pyssel och underhållning.

– På söndagen har vi med oss två trollkarlar, Gabriel och Vallvikarn, och på måndagen kommer gycklarna Wullger och Mimmi, berättar Frida Holmkvist som är museivärd.

När tåget kommer fram till Storvik ser frivilliga till att resenärerna kan fika på Storviks station.

– Det är lagom långt att åka till Storvik när man vänder sig till barnfamiljer, och så är det bra att vi kan få hjälp där, säger Frida.

Det blir ett timmeslångt uppehåll innan tåget åker tillbaka till Gävle.

Inför resan ska loket putsas och smörjas upp. Vatten ska fyllas på och så ska elden tändas i pannan minst 24 timmar innan avfärd.

– Elden behöver passas dygnet runt, säger Anders.

– En erfaren ångloksförare från Stockholm ska köra. Det är inte så många idag som kan köra ett ånglok och man behöver veta vilka spakar man ska dra i, säger Anders.

– Ja det är ett litet projekt att lyckas med det, säger Frida.

FAKTA

Ångtåget avgår två gånger per dag, den 1 och 2 april.

Endast tur och retur-biljetter finnes, förbokas hos Järnvägsmuseet senast 28 mars. Det går bra att åka från och till Storvik, men då får resenärerna roa sig själva i Gävle mellan resorna.