Lokala höjdpunkter med spår av liv

Textstorlek:

Nu är den invigd igen, den förhistoriska utställningen på Länsmuseet. Efter att byggnaden varit stängd under en längre tid för renovering har de nya utställningssalarna öppnats en efter en.
I söndags öppnades hänglåset till utställningen om spåren efter de riktigt gamla gästrikarna.

Kulturpedagog Richard Schill ­berättade för premiärbesökarna om utställningens höjdpunkter, delar som fått nytt liv och de delar som lyfts fram lite extra.

Det mest efterfrågade före­målet, Björkebåten, fanns på plats i sin monter, lite förnyad genom nytt ljusspel på väggen, men i övrigt densamma.

Richard berättar att folk varit oroliga för att Björkebåten ­skulle vara undanstoppad och inte ­visas, men kan glädja alla med att den finns på sin plats.

Fortsatt på plats är även ­ämnesjärnen och järnlupparna från Kråknäsfyndet i Torsåker samt blästerugnen och stenålders­keramiken från Södra Mårtsbo.

Utgrävningen i Södra ­Mårtsbo skedde 1993 när E4 skulle ­breddas. Ett av de mera ­intressanta fynden var det hela lerkärl som ställts ned som gravgåva, i en grav där endast två kindtänder från en vuxen individ återstod.

Ett av de fynd som forskats lite extra på de senaste åren, ­sedan 1990-talets början, är det uppmärksammade kraniet från ­Ölsund utanför Iggesund. Nu har det fått en egen monter.

Då, i början på 1990-talet överlämnades kraniet av polisen, som efter en 14C-analys kunnat ­konstatera att om det var ett mord som begåtts så var det mer än 4000 år före nutid.

Omständigheterna kring fyndet var att ett par plockade svamp och hittade ett kranium i ett björkslyområde. De lämnade kraniet till polisen som lät rättsmedicin ta ett prov för datering. Men när svaret visade att skallen var mellan 4000 och 4500 år gammal så var det mera en arkeologisk fråga att reda ut.

Kraniet kommer från en ung man, som med tanke på fyndplatsen och landhöjningen faktiskt kan ha drunknat och spolats iland just vid Ölsund.

Under de senaste åren har prover tagits på skallen i Johannes Krauses laboratorium vid Max Planck Institute for the Science of Human History i Jena, Tyskland, för DNA-analys. Det man försökt att besvara, är varifrån mannen härstammar. Av analysen kan man förstå att det finns starka kopplingar österut till Baltikum och Ryssland.

Andra fynd som lyfts fram i den nya utställningen är naturligtvis edsringen från Häckelsäng och den vikingatida glödpannan från Hamrånge, som har sitt ursprung i Iran eller Afghanistan.

Kopplingar i österled har även den bildsten som hittats vid Hedesunda kyrka, och som visas i ett bildspel på väggen. Stenen har ett mönsterspråk som var vanligare i Mälardalen och i södra Sverige, men där de ursprungliga mönstren med flätade skägg förekommer i trakten av det forna Miklagård, nuvarande Istanbul.

Även om utställningen har öppnat nu så fattas en del tekniska saker, berättar Richard Schill. Den ska bland annat kompletteras med bildtexter och pekskärmar med information.

Text och foto:

ELISE HOVANTA