Trafikverket: Ta det lugnt på vägarna i påsk

Det blir trångt på vägarna när många kör till påskfiranden. Foto: JESSICA GOW / TT

Textstorlek:

Påsktrafiken kan skapa frustration hos stressade bilförare med köer och trängsel. När väglaget dessutom är halt på flera håll gäller det att hålla koncentrationen och inte hasta fram.

Under påskhelgen är det förvisso färre bilar än normalt ute på vägarna. Men trafiken är i gengäld koncentrerad till vissa sträckor, vilket kan leda till att det blir trångt och högbelastat på sina håll. Detta gäller exempelvis E45 från Göteborg norrut mot Värmland och Dalarna samt riksväg 50 från Örebro i norrgående riktning.

– Där kommer det att befinna sig många bilar som normalt inte brukar köra där, säger Bengt Ohlsson.

Ett stort trafikflöde kan säkert göra många förare stressade och en aning frustrerade. Men Bengt Ohlsson påpekar att det är extra viktigt att ta det lugnt i trafiken vid en tidpunkt där man har gott om sällskap på vägarna.

– Se till att ta god tid på dig och inte stressa. Tänk på att du kommer att ha sällskap av förare som vanligtvis inte kör så här långa sträckor.

Detta är särskilt viktigt för de som planerar att åka E4-sträckan mellan Gävle och Hudiksvall, där Trafikverket i samarbete med polisen kommer att stänga av ena filen under påskhelgen av säkerhetsskäl.

– Vi började med den här avstängningen för några år sedan och det har fått antalet allvarliga olyckor att sjunka betydligt.

En annan faktor som måste vägas in i körplaneringen är väderleken. Bengt Ohlsson påpekar att väglaget kan vara halt till följd av den ihållande kylan, något som gör det extra viktigt att vara uppmärksam i påsktrafiken.

–Det finns en hel del snöhögar som smälter på dagarna, vilket får vatten att rinna ut på vägarna som fryser till is på natten. På så vis kan det dyka upp en del obehagliga överraskningar.

Påskvädret ser annars ut att få en fin start, med soligt och klart på flera håll. Men någon värme lär det inte bli, enligt Linus Dock, jourhavande meteorolog på SMHI. Och i vissa delar av landet ser det ut att bli snöigt på skärtorsdagen.

– I de södra delarna av landet kan det komma en del snö, det gäller framförallt södra Götaland. Exakt hur mycket snö det blir är svårt att svara på, men det ser ut att sammanfalla med varmare luft, så det kan nog bli en fråga om blötsnö, säger Linus Dock.