Tusentals dansare på väg till Gävle

– Det är ingen vanlig danstillställning, säger Leif Wibron om den tre dagar långa Gävlemaran som startar på parken i kväll med publik från hela landet.

Textstorlek:

Leif Wibron räknar med storpublik på Gävlemaran den 23-25 mars.
– De flesta kommer från storstadsregionerna. Där finns knappt några dansställen kvar längre.

Parkenmaran heter numer Gävlemaran och hålls två gånger om året, vecka 12 och vecka 42. Båda gångerna är det dansmusikfestival i tre dagar, från fredag till söndag.

Till festivalen kommer cirka 3000 personer.

– Mest publik kommer från Stockholms län och Västra Götaland. Först på tredjeplats kommer Gävleborg, säger Leif Wibron som arrangerade den första maran på parken i Gävle 2010.

På den tiden fanns två stora dansmaror som drog stor publik. En i Östersund och en i Hudiksvall.

När Folkets Hus i Hudiksvall lades ner försvann även dansmaran. Leif tog de bokade banden till Gävle för att testa evenemanget här, i det som en gång var Gävle Folkets park och som numer kort och gott är Parken Gävle.

– Det funkade bra. Gävle ligger bra till och vi har en av Sveriges bästa lokaler för sånna här arrangemang.

Första maran hölls i mars och redan i oktober samma år var det dags för höstmaran.

– Det råkade bli samma vecka som Korsnäs hade stoppvecka och det blev riktgit svårt att få tag på hotellrum.

Det har blivit allt svårare att locka danspublik och många dansbanor i Gästrikland har lagt ner för gott. På somrarna lever bland annat Tors Loge i Torsåker, Laduholmen i Forsbacka och Öhn i Hedesunda upp. Men på kända dansställen som Fyren i Norrsundet arrangeras det sällan några danser.

– Klassisk styrdans funkar inte längre, det måste vara större arrangemang och de absolut bästa banden som spelar modern dansmusik. Folk åker långt och kommer för att umgås och lyssna på musik. Många dansar inte ens.

Gävlemaran inleds ikväll med nonsstopmusik med Blender, Finix, Mannerz och Excess på två scener. I morgon fortsätter festivalen med Expanders, Dreams, Mickeys och Date och avslutas på söndag med Sannex och Casanovas.

– På lördag börjar vi med middag tidigt på kvällen och så kör vi maskeradtävling med pris till bästa outfit.

– Vi testade det första gången 2015 och ville göra något nytt, en tokig och rolig grej under kvällen. Det blev succé.

Numer är maskeraden ett stående inslag. På våren är det fritt, men på höstmaran har maskeraden ett tema.

– I höstas hade vi ”glitter och glamour”. Wow, vilka kreationer folk hade fixat, säger Leif och visar bilder på guldkostymer, paljettklänningar och fantasifulla dressar.

Uppklätt är det tänkt att det ska bli även på påskafton. Då arrangerar Leif dans med ”dresscode” tillsammans med amerikanska sångerskan Melissa Williams. Hon har tidigare sjungit i Zlips och varit jurymedlem i tv-programmet Dansbandskampen.

– Äntligen! Eter två års övertalning har jag lyckats få Melissa till Sverige. Hon gör en enda spelning och den gör hon här i Gävle.

Han kallar arrangemanget Foxnight – one night only och hoppas att publiken vill sätta på sig finkläderna och återuppleva den dans- och konsertkväll han arrangerade med Melissa Williams för sju år sedan.

– En galet bra kväll med middag och eftersläpp till showen. Melissa kommer med ett elvamannaband och gör fyra klädbyten. Det blir inte bättre.