Det har hänt nåt!

Pia Möller-Andersen, Torsåker

Textstorlek:

Förr i tiden skulle barn hållas kort och lyssna till de äldre och visare, trots att barn ser saker från en helt annan vinkel.

Vi vuxna krånglar till saker och ting allt som oftast, kanske för att låta lite klokare och mer genomtänkt. Men visst kan det vara frustrerande när barn inte lyssnar när någon vuxen ska prata? Eller när man sitter kring ett middagsbord och diskussionerna livligt går fram och tillbaka.

– Nääää, säjer farbror Curt, så är det inte!

– Johoooooo, säjer barnet, kolla! Det har jag googlat på!

På Googel finns allt! Där kan man lära sig saker hur saker och ting fungerar som man inte visst fanns.

Jag frågar barn och ungdomar när inte jag kan. De älskar att kunna mer än oss äldre och dom är väldigt pedagogiska. Till exempel hur man i realtid pratar med barnbarnet eller släktingar på andra sidan Atlanten till frukosten. Hur man kommer i kontakt med myndigheter och banker hemma vid köksbordet.

Det är en fantastisk värld att utforska och det är inte farligt att vara lite nyfiken. Och tänk att genom datorn hitta klasskamrater som man inte sett på länge.

Utvecklingen vecklar ut sig varje dag som går även utanför googel’s värld. Till exempel, för tjugo år sedan började jag guida på Stentrollstigen på Söderåsen.

Det kom barn från alla möjliga håll och jag kunde berätta om jättar, troll, växter och annat som finns i vår natur och barnen lyssnade med stora ögon på skrönor och berättelser som jag hade att förtälja.

Tretton år senare verkade det som att myrorna flyttade in i brallorna på barnen. Och tyst var det absolut inte! Det skulle vara mer fart och action helt plötsligt. Jag fick lägga till ljudeffekter och prata fortare, liksom på TV.

Tiden har gått och efter sju år har jag återupptagit vandringarna på Stentrollstigen. Nu går det absolut inte att guida på samma sätt som då! Nej nu ska det allt ska gå fort och häftigt.

Barnen är kluriga och genomskådar allt snabbt. Nu har Troll hoppat in för att göra det hela lite mer spännande i skogen. En liten flicka frågade storögt…

– Är det sant att troll äter barn?

– Nä bevare mej väl, sa Trollet, med glimten i ögat,…vi gillar inte mat som pratar!

– Hörre du trollet…när blir det nån action i den här skogen? Det måste ju hända nåt riktigt häftigt!

– Häftigt? Det ska du få…Var tyst! Lyssna! …Alla tystnade och väntade….

– Vaddå? Sa killen

– Men hör du inte hur tyst det är…man kan höra hur fåglarna fiser!

– Nä jag hör inga fisar, sa han lite besviket…bara ett Troll som pratar skit!

Allt ska gå så fort idag så det är nog inte så dumt att dra i handbromsen ibland så barnen får uppleva tystnad och lugn…och det går ju att googla på stentroll också.

Pia Möller-Andersen, Torsåker

Publicerat av: