Det pratas om…

Rebecka Le Moine är biolog och miljöhjälte. Foto: Naturskyddsföreningen

Textstorlek:

Biologi, akademi, solenergi, allergi, en Westrin. Så här går snacket.

… Livets mångfald. Biologen Rebecka Le Moine, usedd till Årets miljöhjälte 2017 av Naturskyddsföreningen, är på turné i landet. Hon pratar om hur och varför vi kan motverka att arter dör ut. Hon har varit i Bollnäs och Gävle och kommer till Sandviken 20 april.

… Akademin. Gästriklands akademiker stryker kostymen och tar på finklänningen. Högskolan i Gävle firar akademisk högtid.

… Att hitta sin plats. På söndag 22 april förläser omtyckt författaren, föreläsaren och pastorn i Forsbacka kyrka. Han ska prata om sin nya bok Den som hittar sin plats, tar ingen annans.

… farten. Polisen har nationell trafikvecka med inriktning på hastighet. De har haft extra kontroller och bland annat rapporterat två förare som körde för fort vid Fridhemsskolan i Gävle.

… sommarkonst i Gysinge. 30 juni till 15 juli blir det sommarkonst i Stora Järnboden i Gysinge. Åtta konstnärer medverkar: Eva Friskman, Caj Söderberg, Lena Enflo, Niina Caroliina Tooste, Maria Molander, Lisa Ekenkrona, Agneta Sahlander och Ingvar ”Igge” Grau.

… solel i Österfärnebo. Efter höstens öppna möte om solel i Österfärnebo har ett drygt 20-tal hushåll hoppat på projektet som ger hjälp med bidrags- och offertförfrågningar inför installation av solelanläggning.

… Strömavbrott. På tisdagskvällen gick strömmen i stora delar av Gästrikland – bland annat i Torsåker, Hofors, Storvik, Åshammar och Årsunda. Enligt Hofors elverk berodde det på ett jordfel i Vattenfalls elnät.

… Pollen. Det kliar i många näsor och ögon. Och på en del hundar – de kan också få pollenallergi. Om hunden kliar sig mycket, får rinniga ögon eller biter och slickar på tassarna kan ett veterinärbesök behövas. Behandligen kan bestå av tabletter eller klådstillande schampo. Svårare fall kan kräva kortison­behandling eller specialtillverkat vaccin.

… Padel. Högbo bruk bygger två banor för racketsporten padel. Den spelas som tennis över ett nät, men det går ocks bra att slå bollen mot de hårda nätväggarna som omger planen.

… Betessläpp. Korna väntar otåligt i ladorna. Snart, men inte riktigt än, är det dags att skutta ut på bete. Den 12 maj blir det betessläpp i Storvik på Karlsrogård. Människorna som tittar kan roa sig med tipspromenad och fika.

… Agnes Westrin. 17-åringen från Ockelbo imponerade stort på EM i fullkontaktskarate i Armenien. Hon tog hem guldet i sin klass. Klubbkompisarna Jonas Rosin och Samantha Karim tog guld respektive brons.

… rullgrus. Löst grus på gör våren riskabel för cyklister, mopedister och motorcyklister. De kan var alite ringrostiga efter att inte ha kört på många månader, samtidigt som bilisterna är ovana att dela vägen med tvåhjulingarna. Kör försiktigt!