Gröna och sköna samlingar i Barkhyttan

Textstorlek:

Frimärket du klistrade på kärleksbrevet 1986, en hatt av Ninni Lindblad i Storvik, hemkära bonader och gröna grodor. Det finns mycket att titta på i Barkhyttans i helgen.

Till kulturveckan i Hofors behövde Barkhyttans byalag hitta på ett bra arrangemang. Ett som kunde locka folk till byn och som gick smidigt att förbereda.

– Vi visste om att det fanns några samlingar i närheten. När vi satte in en liten annons i tidningen hörde fler samlare av sig. Så nu är det på gång, berättar Weikko Skoog.

Han och hustrun Cissi Mohem arrangerar prylar på varsitt utställningsbord i bygdegården. Weikko har en kronologiskt ordnad frimärkssamling.

– De flesta är från svärmor, sedan har jag fortsatt samlingen. Jag får nog sätta upp dem på skärmar så det går att se ordentligt…

Cissis bord blir snabbt fullt och knallgrönt, trots att hon bara har tagit med en liten del av sin samling.

– Jag har tusen grodor. Jag började samla -78 och sedan har det bara fortsatt. Jag får massor av grodor av vänner och bekanta.

Tomtar, äggkoppar och bonader med hemkära budskap ska också visas.

Flera personer är med och visar hattar. Bland dem finns Lena Nordkivst från Storvik.

– Jag är egentligen ingen hattsamlare och använder sällan hatt. 2002 blev jag bjuden på hattfest i Kungsgården 2002 och sedan dess har jag köpt några stycken, säger hon.

– I Barkhyttan visar jag äldre hattar, från 20-talet och framåt. Såna som man inte ser så ofta nu mera. Några av dem är gjorda av modister i Storvik, bland annat Ninni Lindblad.

Samlingarna visas i Barkyttans bygdegård 21 och 22 april.

– Det finns fika! Med gluten- och laktosfria alternativ. Det sätter vi en ära i att servera, säger Weikko.