Gysinge bjuder på tårtkalas

Textstorlek:

På söndag är det stort tårtkalas i Gysinge när bruket firar sin 350-årsdag. På kalaset blir det både utställningar och föredrag. Sedan fortsätter Gysinge med ett rejält Valborgsfirande på måndag.

För 350 år sedan var Gysinge bruk inte mycket mer än en idé i Peder Swensson Printz huvud.

Han hade hittat en plats där alla förutsättningar fanns för att tillverka järn. Men för att kunna göra det behövde han anlägga en masugn. Det måste kungen och Bergskollegiet godkänna.

– Privilegiebrevet är utställt 29 aprilis 1668. Det gav honom tillstånd att driva järnverk, visar Pelle Svensson på en kopia av brevet som blev grunden för Gysinge bruk.

Pelle är Gysingebo sedan tre år tillbaka och driver Brukshandeln. Han är ordförande i föreningen Vi i Gysinge som arrangerar firandet av 350 årsjubileet.

De drar till med storkalas på Café Udden, på privilegiebrevets 350-årsdag den 29 april.

–  Först berättar Håkan Berglin från Gysinge Gille om historien, han kan allt om Gysinge. Sedan håller historikern Maths Isacson ett föredrag. Han är duktig på bruk och vallonbruk och kan sätta in Gysinge i ett större sammanhang.

Sedan blir det kaffe med tårta, som sig bör på födelsedagskalas.

– Vi bjuder på fikat, sedan visas spelet Gamla Gysingebor berättar.

Spelet bygger på en intervju som Nordiska museet gjorde med sex äldre Gysingebor år 1943. De minns brukets storhetstid under patron Benedicks på 1800-talet.

Det är en färgstark berättelse med personliga minnen. Eller för att citera Hilda Sjöblom angående Gustaf Benedicks:

”Brukspatron, han skulle prata me alla barnungar han mötte. Han kände igen alla ungar på bruke. Han hadde så noga reda på, hur många barn de va i stugerne. Men vi va blyga för’n å sprang unnan. Han va kung här han, kungen i Stockholm ä ingenting mot va han va här.”

När kalaset är avslutat fortsätter firandet. Årets Valborgsfest på flottningsområdet blir en del av jubileet med majkase, körsång, stort fyrverkeri och vårtal.

– Näringsminister Mikael Damberg håller talet. Det blir inte ett politiskt tal utan ett riktigt vårtal.

Firandet ska pågå året ut. Bland annat blir det flera föreläsningar på Café Udden.

– De har kulturkvällar på tisdagarna. En tisdag i månaden har anknytning till jubileet. 22 maj blir det en kväll om kläder och sekelskiftesmode och den 19 juni leder Tord Andersson en bruksvandring.

Programmet för hösten är inte riktigt klart, men nog finns det ämnen att föreläsa om.

Från 1668 till 1905, när den sista patronen lämnade bruket, hann det hända mycket spännande i Gysinge

– Tänk bara att när bruket var som störst på 1800-talet bodde tre tusen människor här! Och familjen Benedicks, som köpte bruket 1820, var en juvelerarfamilj från Stockholm – de är intressanta.

– Det finns hur mycket som helst att berätta om, säger Pelle.

EBBA PETTERSSON

Texten publicerad av: