Kalle avslutar med auktion

Textstorlek:

Han har sålt närmare 3000 traktorer sedan han tog över Maskinhörnan i början på 90-talet.
Till sommaren fyller Kalle Sjökvist I Hamrånge 80 år. 21 april säljer han sin maskin- och traktorverksamhet på lantbruksauktion hemma på gården i Wij.

– Jag har sagt att de sista 20 åren ska jag ha roligt. Ut å fiska lite och så, skrattar Kalle och erkänner att telefonen varit ovanligt tyst den senaste tiden.

– Folk går väl å väntar på auktionen.

Annars är det just via telefon han har de flesta kundkontakterna. Både gamla och nya kunder ringer frågar om det ena och det andra. Kalle svarar och sköter försäljningen och lämnar sedan papersarbetet till hustrun Monika.

– Utan henne hade jag stått mig slätt.

Den 21 april är det tänkt att båda ska avsluta sina verksamheter. Monika har haft loppis sedan 2004 och har utförsäljning i det gamla stallet samtidigt som Kalles traktorer säljs på auktion bakom ladan.

Det är inte helt utan vemod, tanken har mognat genom åren och Kalle tog beslutet att lägga ner för ett år sedan.

– Det är mycket grejer. Säkert 500 utrop, tror Kalle.

Han har sorterat alla prylar väldigt noga och lagt upp på vagnar som ska rullas ut nedanför den gamla ladugården så att auktionskunderna kan syna dem ordentligt innan auktionen drar igång.

De räknar med att det blir mycket folk och idrottsföreningen Norrham är på plats och ser till att det finns fika. Själva försäljningen har de lejt bort till Farmarauktioner som kommer och förbereder redan idag, fredag.

– De sköter allt och så får vi pengarna om ett halvår. De som handlar har sex månaders kredit. Det är så det funkar, säger Kalle som som varit företagare ända sedan han plötsligt blev mjölkbonde för snart 57 år sedan.

Han var 23 och Monika 18 när de tog över jordbruket på Monikas föräldragård.

– Det var 1961 och pappa dog i en trafikolycka. Det var inte tänkt att jag skulle ta över. Men Kalle var intresserad och så blev det, säger Monika.

I en hast blev de mjölkbönder, men för att klara sig tog Kalle traktorn och häståka och for iväg för att jobba i skogen i veckorna. Monikas mamma fortsatte att hjälpa till med mjölkningen i ett år innan hon måste ut och söka jobb.

Gården ligger mitt i centrala Bergby och det var svårt att utveckla jordbruket på plats.

När det dessutom byggdes hyreshus på granntomten 1963 blev det ännu svårare och 1964 flyttade de till prästbostället bakom kyrkan.

Där på gården hade Kalles kamrat, Sune Nyman, en barack med sin firma, Maskinhörnan, med försäljning av jordbruksutrustning och traktorer. Sune och Kalle hjälptes åt och när Sune hastigt gick bort tog Kalle över företaget.

1996 slutade de som mjölkbönder, sålde prästbostället och flyttade tillbaka till Monikas föräldrahem. Maskinhörnan hängde med och Kalle fortsatte att utveckla verksamheten med service och prylar.

Några år efter att han nått pensionsåldern kände han sig bunden av att ständigt finnas till hands för service.

– Har man varit bonde själv vet man hur det är. När spridarn gått sönder behöver man hjälp. Snabbt.

2007 sålde han Maskinhörnan, men startade ungefär samtidigt Kalles traktorer för att kunna fortsätta förmedla traktorer.

Han köper in begagnade traktorer genom auktioner runt om i landet. Ibland på plats och ibland genom telefonbud till auktionsförrättaren. Traktorerna tar han hem för påsyn hemma i Hamrånge och annonserar ut dem via exempelvis Blocket.

– 99 procent av alla affärer har gått bra. Det har varit roligt, säger Kalle som samlat på sig massor med vänner, upplevelser och historier genom sina traktoraffärer.

Kunderna kommer från hela landet, för att inte säga hela världen. Med åren har allt fler traktorer gått utomlands.

– Jordanien, Libanon, Polen, England. Till och med Thailand, säger han och räknar upp ytterligare ett antal länder.

– Till och med till Volvoman, ett traktormuseum i Holland.

– Dit skulle det vara roligt att åka, kommenterar Monika snabbt.

Men att sälja traktorer till Norge har han undvikit.

– Där måste man ha veterinärbesiktning av traktorn innan den kan gå iväg. Näe, till Norge gillar jag inte att sälja.

I morgon får det bli hur det vill med den saken. Nu ska de sista traktorerna bort.

– Nu kanske jag kan provligga soffan på kontoret, säger Kalle med ett klurigt leende.

AGNETHA BROLIN