Koltrasten flyttar hem igen

Koltrasten har redan kommit tillbaka och har hörts sjunga på flera håll i Gästrikland

Textstorlek:

NATUR Under mars och april återvänder vår nationalfågel koltrasten för att häcka i Sverige. Den vackra sången är ett tydligt vårtecken.

Koltrastar som bor i inlandet och i Norrland flyttar till bland annat Norge, Danmark och Spanien över vintern, medan många stadsfåglar bor kvar. Det senaste århundradet har ­koltrasten anpassat sig till människan och lärt sig att det finns mat i tätbefolkade områden.

Koltrasten har röstats fram till Sveriges nationalfågel flera gånger. Första gången var 1962, då Dagens Nyheter anordnade en mindre omröstning. Idag ordnar Sveriges ornitologiska förening omröstningen och hela landet kan delta. I år var första omröstningen i slutet av februari och finalomgången blir i augusti.

Det finns omkring 1,8 miljoner häckande koltrastar i Sverige, vilket gör den till en av våra vanligaste häckningsfåglar.

MARITA GRUFVIK

gastriklandstidning@sveagruppen.se