Möte mellan hästkrafter

Textstorlek:

Kraftpaketen avlöser varandra på stallplanen bakom brukshotellet i Högbo. De fyrfota grovarbetarna visar upp herrskapsdroskor och timmervagnar med samma elegans när hästkörare från hela landet träffas för några dagars seminarier och möten i Högbo bruk.

– Alla raser är välkomna. Även mulor och åsnor, säger Mats ­Norell från Dala Husby som kommit till Högbo med sin nordsvensk Cent för att vara med på ­Föreningen Sveriges hästkörares 30-årsjubileum och årsstämma.

– Rasen spelar ingen roll. Allt beror på vad man ska göra. Russ är underskattade när det pratas om att köra med hästar, tycker han.

– Jag har sett russ vinna pjöjningstävlingar där stora ­ardennrar var med.

Han själv jobbar med nordsvenskar.

– De är inte störst. De är inte starkast. De är inte snabbast. Men de duger förbaskat bra till det jag använder hästarna till.

För hans del handlar det bland annat om att skjutsa brudpar, köra hem ved från skogen och arbete på åkern. Och han har ­varit svensk mästare i hästplöjning flera gånger.

– Jag har tävlat men är numer domare.

Förutom att köra med hästar hjälper han till med inkörning av brukshästar, stöttar blivande kuskar och avlar fram nya nordsvenskar.

– Intresset för brukskörning har ökat. Det pratas mycket om att man borde använda häst i fler sammanhang, det ligger i tiden. Men det måste hända mer för att det verkligen ska märkas någon förändring, menar han.

På Högbo bruk har det redan hänt. Här arbetar Jonas ­Ericsson tillsammans med två nordsvenskar som ägs av bruket och sin egen häst som får ta arbetspass då och då.

– Från början körde vi enbart i skogen, mest timmer. Men det har blivit mer och mer. Idag kör vi med häst dagligen, säger han och beskriver hur han och hästarna klipper gräs, skjutsar folk, hämtar sopor, kör ris och så vidare.

Jonas är uppväxt i Högbo och har haft bruksområdet som sin arbetsplats länge. Han gick kuskutbildningen på Strömsholm för några år sedan och ansvarar idag för hästverksamheten.

Han har blivit allt mer engagerad i föreningen och har jobbat aktivt för att få årsstämman och seminarie­dagarna till Högbo.

Nu träffas hästkörarna under tre dagar och programmet är späckat med förevisningar av ­vagnar, redskap för park-, skogs- och brukskörning, föredrag, årsstämma och jubileumsfest.

– När folk ändå åker ganska långt är det bra att vi kan ­träffas under flera dagar. De flesta ­känner varandra redan och vi har massor att prata om, säger Jonas som erbjöd deltagarna en vagnstur i Högbos omgivningar med sig själv som kusk.

I vardagen jobbar de flesta ­ensam med sina hästar vilket gör att ­förenignens träffar uppskattas.

– Här byts det erfarenheter, hästar förmedlas och det tipsas om duktiga kuskar. Och en del pratar förberedelser inför årets tävlingar.

Förutom dryga 50 deltagare från Sverige, har föreningens ­europeiska motsvarighet, ­FECTU, stämma samtidigt med ett 15-tal deltagare från bland annat ­England, Portugal, Katalonien, Polen och Norge.

På stallplanen körs ytterligare ett åkdon fram och Jonas visar och berättar hur vagnen har rustats.

Strax intill visar föreningens ordförande, Tom Meurling, vagnen med timmerkran som nordsvensken Caruzo och ardennern Balder drar.

Tom Meurling arbetar för ­Sollentuna kommun som har ­”anställda hästar” i naturvården och för parkförvaltning. Han har flera redskap med sig till Högbo och deltagarna synar dem in i minsta detalj.

Mest är det äldre och medel­ålders herrar på plats, men Malinda ­Alriksson som är nationell samordnare för brukshästcentrum och utbildare på ­kuskutbildningen i Wången i Jämtland, tycker sig se ett ökat ­intresse för hästkörning från medelålders kvinnor.

– Vi ser en del ”gamla” häst­tjejer som fått mer egen tid efter att barnen flyttat ut och som förverkligar drömmen eller längtan att arbeta med häst, säger hon.

– I brukskörning ligger ­intresset inte på farten utan på samspelet med hästen, fyller Lena Casselbrant i.

Hon är hästföretagare i ­Hedemora.

– Du kan uträtta en hel del om du har en utbildad körhäst och har utbildning själv.

Hon vet vad hon talar om. På årsstämman utsågs hon till Årets brukskörare 2018 och belönades med en skakelklocka.