Nu vaknar björnen

Kita och Sara Wennarqvist är vana vid att vara i skogen och kolla in björnar.Foto: Ebba Pettersson

Textstorlek:

På Tirburtius 14 april vaknar björnarna, enligt gammal folktro. Kan det verkligen något ligga i det påståendet?
– Utifrån mina erfarenheter stämmer det bra, säger Sara Wennerqvist som såg årets första nalle den 4 april.

Sara driver naturturismföretaget Wild Nordic, vars gäster reser från vida omkring för att skåda och fotografera kungsörn, orre och brunbjörn.

Turisternas björnskådarsäsong börjar i maj, men Sara håller koll året runt. Och nu börjar det röra sig i skogarna.

Borde inte björnarna sova längre, nu när det är så mycket snö?

–De verkar ha sovit några veckor extra. Den 25 mars såg jag spår för första gången, förra året var det den 7 mars. De flesta vaknar fram till mitten av april och den sista april är nog alla uppe.

–Man kan tro att de får svårt att hitta mat, med all snö, men det är nog inte så stora problem för de stora hannarna som vaknar först.

Varför inte?

–Äldre hannar är erfarna och vet hur man hittar mat. De kan gräva fram bär och äta knoppar. Snön har varit svår för rådjuren så det finns nog såna kadaver att äta. Och det måste ju vara härligt för en björn att öppna en myrstack nu, när alla myrorna är samlade i mitten!

–Björnungar har svårt att ta sig fram i snön. De och honorna sover längre.

Hur mår björnarna när de vaknar?

–Då vill de göra morgongymnastik. Man kan hitta nästan som vårgym, som de har gjort i skogen. De böjer och bryter av slyträd, rullar stockar och gräver för att få igång alla muskler i hela kroppen.

Hur ser ett ide ut?

–På olika sätt. Hannar kan till exempel bygga som ett stort fågelbo på marken, lägga sig i det och snöa över. Honor som ska få ungar är mycket noggrannare och gräver gärna ett hål.

Ska man vara orolig för att stöta på en nyvaken björn?

–Inte mer än andra vilda djur. Den svenska brunbjörnen anses vara den mest försiktiga köttätande björnarten i världen. De är väldigt rädda för människor och vill inte stöta på oss.

–Det har gjorts en hel del forskning där människor går i riktning mot björnar som är försedda med sändare. Björnen flyttar sig alltid, eller lägger sig platt på marken.

Är de inte nyfikna, då?

–Unga djur vet inte alltid vad de ska vara rädda för, precis som våra barn. De kan vara oförsiktiga och få för sig att gå fram och titta, men blir rädda när de kommer för nära. Medan de vuxna har koll och undviker faror.

Ser du samma björn flera gånger?

– Man kan se samma varje dag i två veckor, sedan försvinner den och så kommer en annan björn i en vecka. Det är bra för det visar att de inte har ändrat sitt naturliga beteende.

–En björn kan säkert komma förbi igen efter flera månader. Om de till exempel har ett ärr kan man känna igen dem, annars är det väldigt svårt. De tappar 20 till 40 procent av kroppsvikten i idet och äter upp sig igen under sommaren.

–Förra året såg jag en hona med två ungar. Hon såg så eländig ut, mager med jättelånga öron och ingen päls på sidorna. Jag blev orolig att hon var sjuk, men lite senare hade både hon och ungarna gått upp i vikt och hon hade fått tillbaka pälsen.

–Alla kvinnor borde vilja vara en björn! En björnhona ska vara så hårig och så fet som möjligt. Hon ska äta så mycket hon kan, helst sött. Hon sover hela vintern och föder ungar utan att det känns!

FAKTA: TIBURTIUS

Mansnamn av latinskt ursprung, från början ett romerskt släktnamn, bildat till stadsnamnet Ti’bur, nuvarande Tivoli.

Tiburtius var en fornkristen martyr som har firats den 14 april ända sedan medeltiden

Att namnet fortfarande står kvar i almanackan, trots att ytterst få i dag bär det, beror på att denna dag enligt gammal nordisk tradition inleder sommarhalvåret.

Enligt gammal folktro vaknade björnen och gick ut ur idet på Tiburtiusdagen

källa: ne.se, svt