Nytt steg för egen el

Peter Wiklund (mitten) lär sig om solceller av Jonathan Korsár och Kenneth Mårtensson.

Textstorlek:

Satsningen på att fånga fler solstrålar i Österfärnebo tar ett kliv framåt. 20 intressenter har valt leverantör och håller på att räkna ut vad solcellerna kommer att kosta.

Jonathan Korsár och Kenneth Mårstensson har fullt upp. De svänger in på parkeringen vid Färnebo Folkhögskola mitt i en turné till över 20 olika solcells­intressenter.

–Vi mäter ytorna noga och kontrollerar strömförutsättningarna. Det behövs för att vi ska få en ­exakt offert, förklarar Kenneth.

Arbetet med lokal ­elproduktion började i november förra året. Då höll Färnebo folkhögskola och Österfärnebo sockens utvecklingsgrupp två möten om bland annat solel.

– Först skrev sju upp sig på ­intresselistan, sedan 14 och nu är det över 20 som är med, säger ­Jonathan Korsár.

Han jobbar på Färnebo folkhögskola. Där har de bestämt sig. De ska sätta solceller på huvudbyggnadens tak.

De 20 inblandade har tagit ställning till anbud från flera företag. Det visade sig att det gick att få en bra rabatt på investeringen, när många gick ihop om den.

Valet föll på Hälsinge solceller som nu tar reda på exakt vad som ska levereras till Österfärnebo.

– Vi fick ett väldigt bra pris och hoppas på att många av de intresserade ska tacka ja nu, så att vi kan bygga på försommaren, ­säger Kenneth.

– Alla som är med söker ett statsbidrag som kan täcka upp till 30 procent av investeringen. Om man vill vänta kommer det också att gå bra. Regeringen har skjutit till 920 miljoner kronor fram till 2020. Det finns pengar att söka nästa år, säger Jonathan.

De inblandade har fram till 4 maj på sig att bestämma sig om de vill ha solceller i år.

– Sedan trycker vi på knappen och börjar projektera. Drar igång med inköp, hämtar materialet och så vidare, säger Kenneth.