Pärla i Ockelbo tar över Torsåkersbutik

Textstorlek:

Torsåkers byggnadsvårdsbutik har flyttat ända till Ockelbo. Där tar den plats i en anrik cykelverkstad som har blivit snickeri.
– Det är en väldig skillnad mot att starta en ny butik, jag får så mycket på köpet, säger Pär Erlandsson.

Långa rader med färgburkar på gamla hyllor trängs med inramade handtag och knoppar. Fönsterbeslag i sextiotalskartonger tornar upp sig på en blanksliten köpmansdisk. Rostiga jättespikar lyfter fram sirliga dörrhandtag.

Det är Olof Erikson på Barrolin byggnadsvård i Torsåker som ligger bakom skyltningen, som Pär Erlandsson är riktigt glad att få ta över.

– Det är så fint! Tänk att jag bara kan ställa fram det här i butiken. Om jag hade startat från noll hade jag behövt leta leverantörer, bygga upp ett lager… Nu är allt klart, säger han.

Pär har drivit Pärlans bygghantverk i tolv år. För 2,5 år sedan flyttade han in i den gamla verkstaden Wallströms cykel och motor i Stömsborg.

– Verkstaden byggdes 1936 som Wallströms cykel och smide. Det var en riktig smidesverkstad med butik, jag har hittat en jättefin skylt från den tiden, berättar Pär och pekar på en väderbiten gamla vägvisare.

– Det blev cykel och motor, bland annat med mopedverkstad. Kring 1993 blev det butik och verkstad under kedjan Skog och trädgård. Fram till början av 2000 talet, då det blev en Harley Davidson-verstad, hade samma familj ägt byggnaden sedan starten.

I takt med att verksamheterna utvecklats har huset byggts ut i flera etapper. Det är fullt av gamla skatter och har plats för både snickeri och butik.

Förr höll Pär till på Bosågen och jobbade mycket med timring. Det är det lite för trångt för i verkstaden.

– Jag har fortfarande timringskurser och timmerprojekt men önskar att det fanns mer plats. Lokalen har fått styra företaget litegrann, vi gör mer finsnickeri nu.

Bakom butikslokalen blir fönster byggda, renoverade och återvunna i en rasande takt.

Det börjar i garaget där Marko Pylvänäinen kapar till gigantiska fönsterkarmar till en glasveranda i Sundsvall.

– Jag har praktik här, trivs jättebra, säger Marko.

I nästa rum sker finsnickeriet. Fönsterbågarna där är äldre och sirligare, och genomgår en varsam restaurering

– Vi gör det mesta för hand. Bågarna kommer från Sandviken och har stått på en gård här i närheten i trettio år. Nu ska de användas till en glasveranda i Stockholm.

I nästa steg blir bågarna slipade och målade. Det fixar Samson Araya och Teckle Gebryonas, samtidigt som Samson agerar tolk åt kollegan och chefen.

– Teckle går SFI och lär sig svenska. Då är det bra att ha en kompis som kan översätta, säger Pär.

– Vi flyttade in här samtidigt som allt integrationsarbete började. Det hakade jag på! Min kollega Jonas är från Eritrea och har hjälpt mig att rekrytera många andra därifrån. Det har funkat jättebra eftersom han kan hitta personer som ar ett träintresse.

– Jag tycker om att vara här, jag jobbade med det här i hemlandet också, ler Teckle och stryker ett tunt lager linolja på en fönsterbåge.

Det är just den där linoljefärgen som ligger bakom att Pär blivit med butik. Tidigare var Olof Erikson hans huvudleverantör av färg och beslag.

– Det var nog hans idé att jag skulle ta över, vi skojade om det länge. Plötsligt sa han att nu är det allvar, nu tänker jag gå i pension. Och då var det rätt i tiden att ta över.

Pär beskriver butiken som öppen men inte klar. Förhoppningen är att den ska locka fler människor till verkstaden.

– Jag vill få till en riktig gammal järnhandelskänsla så det är en del inredning kvar att göra. Det ska bli en upplevelse att komma hit.

– Det kommer väl inte att komma så många varje dag, men det är okej eftersom butiken blir som en utökning av verkstaden.

– Vi behöver inte stå här och vänta på kunder, det finns massor av annat att göra.