Primärvård – sjukvårdens Akilleshäl

Textstorlek:

Måndag klockan 12 30 är veckans första uppdrag. Jag och andra inbjudna styr stegen mot Rikssalen på Stockholms slott och firandet av ätten Bernadottes 200 år på Sveriges tron.

På plats i Rikssalen träffar jag en bekant. Svante, barnläkarkollega och nu chef för Astrid Lindgrens barnsjukhus. Han är där som livmedikus. Jag undrar hur han som barnläkare ska hantera den rätt ålderstigna skara som idag samlas på slottet. Ingen under 18 år så långt ögat når. Äldst är Dagmar von Arbin, dryga 100 år gammal, barnbarnsbarn till Oskar II. En geriatriker skulle göra mer nytta än en pediatriker tycker jag. Svante lugnar mig med att han av och till hoppar in som distriktsläkare. Efter fyra timmar på de dåligt stoppade bänkarna i Rikssalen är jag nöjd över att vara Riksdagsledamot 2018 med betydligt bekvämare bänkar i Plenisalen, dagens motsvarighet till Rikssalen.

Den heta politiska diskussionen under veckan handlar annars om just primärvården. Den svenska sjukvårdens Akilleshäl. Allt färre kan få en läkartid inom sju dagar som lagen kräver. Bara 4 av tio svenskar har en fast läkarkontakt i primärvården. I de flesta andra länder har nio av tio den möjligheten. 1500 stafettläkare snurrar runt med månadslöner runt 200 000 kronor. Inte undra på att fler och fler väljer sjukhusets akutmottagning, mobiltelefonens KRY-app eller en privat sjukvårdsförsäkring. Centerpartiet har levererat en rad förslag på hur situationen skulle kunna ändras men från regeringen har det varit tyst tills den här veckan när man meddelar att man ska avskaffa patienters rätt att träffa läkare inom sju dagar. Minst sagt häpnadsväckande. Primärvården kommer nog att bli en av de heta frågorna i årets valrörelse.

Veckans tuffaste arbetspass är på torsdag. Centerpartiet skriver in nya medlemmar i sällan skådad omfattning. Många vill lära sig mer om politik och deltar i politikerskolor runt om i landet. Idag är det examen för 40 personer som deltagit i Ovanåkers, Bollnäs och Hudiksvalls kurser. De besöker mig på Sveriges Riksdag. Att ordna rundvandring, seminarium, toalettbesök och inte minst lunch för en så stor grupp kräver planering men är givande och rätt uppskattat.

Efter en journatt på Gävle sjukhus avslutas arbetsveckan på söndagen i Kvarnen, Gästrike Hammarby. För den som inte varit där är den värt ett besök. Den kulturinsats som Mats Matsson gjort i den vackra byn är enastående. Att göra om en nedgången kvarn till en arena för konstnärer, hantverkare och möten är bara ett av många exempel på vad denne handlingskraftige entreprenör har åstadkommit. Tråkigt att höra hur tjänstemän och politiker i Sandvikens kommun varit de främsta motståndarna.

Mitt söndagsbesök är föranlett av att Centerpartiet i Sandviken håller valupptakt. Fantastiskt god arabiskinspirerad buffé servereras, många nya ansikten och spännande samtal. Att det lokala Landsbygdspartiet beslutat gå in i det sen tidigt 1900-tal ledande Landsbygdspartiet i Sverige, Centerpartiet, gör söndagen i Gästrike Hammarby till en än trevligare avslutning på en intensiv och rolig arbetsvecka.

ANDERS W JONSSON, riksdagsledamot för Centerpartiet

Publicerat av: