Stoppa läckorna!

Textstorlek:

Jag är inne i ett stim av irriterande och kostsamma läckor.

I måndagskväll för en vecka sedan brakade vatten­reningsverket ihop som vi och några grannar har gemensamt.

På tisdagsmorgonen kom en rörmokare, han satte igång att klia sig i håret, skruvade, tänkte högt, skruvade, kliade sig i håret och konstaterade till slut att några ventiler i renings­verket var så slitna att de läckte. Det var bara att byta ventilerna och det kostade några tusenlappar per hushåll.

Nåja, tänkte jag, oväntade utgifter dyker inte upp så ofta.

Dagen efter när jag kom ner i källaren var det blött på golvet i rummet där jag tillverkar fågelholkar. Efter en stunds letande hittade jag varifrån vattnet kom, det stora elementet i rummet läckte genom ett rosthål mitt på elementet.

Rörmokaren kom och kliade sig inte i håret, han pluggade igen rören och skruvade bort elementet. Beställde sedan ett nytt och det kostade många tusenlappar.

Märkligt, tänkte jag, att vi drabbades av dyra läckor två dagar på rad.

Dagen efter skulle jag iväg med min skåpbil som jag har för att åka till marknader med men nu skulle jag bara till samhället. Först skulle jag bara kolla kylarvattnet för det hade försvunnit lite grann de senaste veckorna. Nu konstaterade jag att det hade försvunnit mycket kylarvatten.

Jag fyllde på mer vatten och åkte till bilverkstaden. De satte tryck på kylarsystemet och konstaterade direkt att kylarvatten läckte ut via ett rosthål mitt på kylaren.

Att byta kylare kostade deprimerande många tusenlappar.

Det här är osannolikt, tänkte jag, att vi på tre dagar på rad drabbades av att det läcker vatten och tusenlappar.

På fredagsmorgonen funderade jag på om jag hade råd att stiga upp.

Till slut blev jag tvungen att ta mig ur sängen för jag kände att risken var stor för att annars skulle jag själv stå för nästa läcka.

Även om läckor normalt inte kommer varje dag så tyckte jag på fredagskvällen att det kändes ovanligt att jag kunde gå och lägga mig utan att en enda läcka drabbat oss under dagen.

Lördagen kom och allt blev som vanligt igen eller ovanligt. I garaget har frugan sin bil parkerad och där luktade det bensin. Jag undersökte bilen och konstaterade att bränslefiltret under bilen läckte bensin via ett rosthål.

Bränslefiltret var konstigt nog inte dyrt och jag har bytt det själv. Mitt liv är som ett såll!

Det som har kommit fram via wikileaks, Panamadokumenten och avslöjandet om hur Facebook behandlar sina användares information har kommit till oss via läckor till media.

De som har fått sina gärningar avslöjade önskar nog att det aldrig hade läckt något till media. Jag har på eget bevåg läckt mina läckor till media.

Om det kan kallas för en historia eller affär vet jag inte men jag kallar den för Läc­kande veckan.

Anders ”Pidder” Pedersén