X-ing testar digitalt årsmöte

Kaj Ramsell från Hästbo, Kevin Sjögren från Hamrånge och Bo-Martin Karlsson från Sandviken var de enda gästrikarna som deltog i X-ings första digitala årsmöte.

Textstorlek:

Digital samordning skulle göra att fler skulle kunna delta i X-ing Hela Sverige ska levas årsmöte i veckan. Det blev tvärt om.
– Vi brukar inte vara så här få, säger ordförande Jenny Breslin.

Det var första gången som länsbygderådet X-ing försökte sig på att hålla årsmöte på flera ställen samtidigt och med möjlighet att koppla upp sig vart som helst i länet – eller världen – på datorn.

– Länet är stort och det blir alltid långt att åka för någon, vart vi än har mötet, säger Kaj Ramsell från Hästbo i Torsåker.

Han deltog i mötet i en av två fasta lokaler: X-ings kansli i Sandviken. Där fanns även Kevin Sjögren från Hamrånge och Bo Martin Karlsson som är kassör i länsbygderådet och jobbar på kansliet.

En handfull medlemmar hade samlats i den andra ­möteslokalen, Musikhuset i Hudiksvall.

Endast två medlemmar, ­Kerstin Moberg i Oslättfors och Ingrid Olsson i Ramsjö anslöt sig via den digitala mötes­funktionen och deltog i mötet via datorskärmen.

–Tack för att ni är med på det här spännande experimentet, sa Jenny Breslin när hon öppnade mötet.

Efter lite uppkopplingsstrul fungerade tekniken bra och alla var överens om att digitala mötesfunktioner kan vara något att utveckla.

Däremot tyckte flera att det var bekymmersamt att så få deltog i mötet, totalt endast 11 personer.

– Det är nästan bara ­styrelsen och det känns inte bra att ta upp frågan om ansvarsfrihet för ­styrelsen, menar Helena Näslund från Rengsjö.

Styrelsen fick ansvarsfrihet och årsmötet beslutade om en stadge­ändring för att länsbygderådet, precis som riksorganisationen, ska ha två ordförande framöver. En manlig och en kvinnlig.