Barndomens böcker blev äventyr i Kanada

Textstorlek:

– När jag läste de där böckerna som liten grabb på Vendelsgatan i Gävle ville jag bli trapper när jag blev stor.
Så blev det och nu har Tony Håkansson skrivit en bok om sitt trapperliv hos Gwitchinstammen i Old Crow i västra Kanada.

Tack vare sparade veckopengar kunde Tony Håkansson sluka serieböcker med berättelser om trappers och indianer på 50-talet. De inspirerade honom till att bli jägare och så småningom utbilda sig till viltmästare.

Jaktintresset har tagit honom världen runt och i mitten av 90-talet vaknade han en morgon hemma på Sveavägen i Stockholm med ett beslut han väntat länge på.

–Jag bestämde mig för att åka till Kanada och leva som trapper. Jag bara bestämde mig. Nägra dagar senare var jag på väg mot vildmarken i Yukon på gränsen mellan Kanada och Alaska.

–Jag kände inte en människa men råkade träffa en man som visade sig vara byns främste trapper. Han tog sig an mig och lärde mig massor. Jag blev trapper.

Två säsonger levde han med byns invånare i väglös vildmark. Nu, 20 år senare, berättar han om livet i boken Trapper i Old drow. Boken är skriven ungefär som en dagbok och berättar om iskalla turer med skoter och vandringar med snöskor, fällor och snaror, vargar, älg, lodjur och vildrenarna caribou, skinnberedning och kötthantering och mycket annat.

I boken finns hans egna bilder, ibland som dokumentation ibland som fotokonst.

– För mig var det äventyret som lockade och jag uppmanar andra att leva ut sin äventyrslusta. Jag skulle åka tillbaka om jag bara kunde, säger Tony som fyller 74 år till sommaren.

AGNETHA BROLIN