Bra miljö ger gladare höns

Kycklingar är optimistiska i grunden och fortsätter vara glada om de får växa upp i en bra levnadsmiljö. Foto: Agnetha Brolin

Textstorlek:

Om kycklingar växer upp i en varierad miljö trivs de bättre än i en karg omgivning. Dessutom kan de behålla sin optimism bättre när de utsätts för stress, enligt en ny studie.

Forskare från bland annat SLU, Linköpings universitet och Spanien har undersökt hur kycklingars optimism påverkas av stress.

Hos människan mäter man optimism genom att ställa frågor och bedöma svaren. Till exempel om ett glas är halvfullt eller halvtomt. Om vi inte är deprimerade svarar vi oftast halvfullt.

Hos kycklingar mäter forskarna istället hur snabbt en fågel reagerar på en viss färg för att se om den har en mer optimistisk eller pessimistisk inställning.

Kycklingarna får lära sig färgerna svart och vitt. När de väljer svart får de en belöning och lär sig det. De lär sig sedan att vitt inte ger någon belöning.

Efter den första inlärningen får de lära sig olika grå nyanser, som ligger mellan svart och vitt.

De kycklingar som ivrigt springer fram till ljusgrått, alltså långt ifrån belöningsfärgen svart, anses vara mer optimistiska, medan de som tvekar inför ljust gråa nyanser anses ha en pessimistisk inställning.

Forskarna mäter också halten av dopamin, som är en signalsubstans i hjärnan. Substansen är kopplad till optimism hos människor. Och undersökningen visar att de ivriga hönsen har mer dopamin.

– Vi ville undersöka hur stress påverkar optimism och om en mer komplett livsmiljö kan buffra mot negativa effekter av stress, säger Hanne Løvlie, professor på Linköpings universitet.

I studien delas kycklingarna in i två grupper. En grupp som växer upp i en trist miljö och en grupp som får en stimulerande miljö.

De kycklingar som växer upp i den trista miljön klarar av stress sämre än kycklingarna från den trevliga miljön.

Inom forskningen skapas stress genom ommöblering hos i kycklingarnas hem och kraftiga förändringar i både ljus och ljud.

– Om en kyckling har möjlighet att gömma sig eller flyga upp på något har den lättare att hantera en stressig situation, säger Josefina Zidar, doktor på Linköpings universitet.

Stress hos djur får negativa konsekvenser.

– Detta är något vi behöver tänka på när det gäller hållning av djur, säger Josefina Zidar.

Källa: SLU

MARITA GRUFVIK