Carina gör sig redo för tusen trädgårdar

Textstorlek:

I år förbereder sig Carina Wihlén lite extra inför trädgårdssäsongen. Den 1 juli ska hon delta i Tusen trädgårdar och visa sin trädgård för allmänheten.

Där den smala grusvägen slutar mellan Vålnäsberget och havet bor Carina Wihlén och hennes sambo Björn Persson. Huset ligger högt och trädgården breder ut sig i etage mot allmänningen som ligger mellan deras tomt och vattenkanten.

De har bott här i 20 år och på den tiden har trädgårdsprojekten avlöst varandra.

– Det fanns en del träd och buskar, säger Carina och pekar mot de stora doftscherminerna, flädern, häggmispeln och plommonträdet som står kvar på sina platser.

I övrigt har det mesta kommit till genom hennes och Björns arbete.

Tomten är stor, cirka 3000 kvadratmeter, och Carina har skärmat av olika vrår för olika funktioner och teman.

Högst upp, på baksidan av huset, finns växthuset, eller grönsakshuset som det står på skylten. Här trivs den baltiska vindruvan Zilga utmärkt.

– Förra året fick vi massor av klasar med söta druvor som jag gjorde juice av och frös in. Men i december klippte jag tillbaka den och den kommer fint igen.

I den fasta jordbädden finns olika örter och snart sätts tomaterna på plats. På en hylla står krukor och brätten med frösådda blommor som jätteverbena, heliotrope och snöflinga. De ska planteras ut när de växt till sig.

Utanför växthuset finns en mer långsiktig barnkammare där Carina placerar sticklingar, skott och plantor som rensats bort i trädgården men ännu inte fått någon ny plats.

– Man får ta vara på det man har. Det går ju inte att köpa växter hur som helst, ler hon och erkänner att det är svårt att låta bli.

Hon tipsar om att det kan vara smart att besöka trädgårdsmässor på sista dagen och fynda innan utställarna packar ihop sina grejer.

– Men jag har blivit bättre på att tänka efter och det är ju viktigt att man köper växter som passar. Vissa sorter funkar inte här. Så är det bara.

På södra sidan huset avlöser trädgårdsrummen varandra. Kraftiga rosengrenar och vildvin vilar över pergolataket intill huset och på båda sidor har olika sorters pioner just stuckit upp sina första röda stjälkar.

Buskar som kommer att blomma i olika perioder under sommaren ger skydd vid tomtgränsen och ramar in de uppbyggda rabatterna där det just nu bara växter gräslök och vitlök. Här ska det blir mer ätbart den närmaste tiden.

Strax intill står roströda cortenplåtar som bildar odlingslådor på en matta av gårdsgrus. Här varvar Carina gräsklipp i jorden och det gillar grönsakerna. Purjo, röd- och grön romansallad och ruccola är ett måste och mot spaljéerna på kortsidorna blir det doftande luktärt.

Lådorna är Carinas egen design.

– Jag odlade i pallkragar, men de ruttnar ju, säger Carina som började skissa på spaljéer, portaler, rumsavskiljare och annat när hon just hade slutat sitt förra jobb år 2013.

Hon tog fram växtstöd och produkter till trädgården som hon hade svårt att hitta ute i handeln.

Tillsammans med Björn har Carina de byggt en generös uteplats med inramade armeringsmattor. Carina har ritat och Björn har svetsat.

Intill väggarna planterades klättrande växter som ramar in rummet i en sky av blommor stora delar av sommaren.

Uteplatsen ligger längst ner på tomten.

– Det kan blåsa på bra från sjön ibland, säger Carina och visar den lilla häcken med finska vresrosen Ritausma som blommar med rosa blommor.

– Den tål blåsten och kommer att ge bra skydd.

Rosor och pioner finns på många platser i trädgården. Ofta tillsammans med liljor eller perenner som riddarsporre, nävor, violruta och så vidare.

– Trädgården är ju som tråkigast och fulast på våren innan den har kommit igång. Men man får väcka den varligt och hela tiden hålla efter.

– När blomningen kommer igång gillar jag att det är rejält. Jag planterar tätt för att slippa se jorden och petar in blommor på lite oväntade ställen. Jag tittar på Pinterest för att få idéer.

Inför Tusen trädgårdar vill hon göra trädgården extra fin och årets trädgårdsprojekt handlar om ny plantering intill stenläggningen vid entrén. Portalen in till trädgården ska rustas och på norra sidan av huset ska en stor spegel sättas upp och bäddas in med växter för att ge effekt.

– Det finns alltid något att göra. Om man vill, ler Carina.

FAKTA: TUSEN TRÄDGÅRDAR

Landsomfattande arrangemang för öppna trädgårdar i hela Sverige den 1 juli.

Nio trädgårdar i Gästrikland deltar:

Sörens trädgård i Bagghyttan, Sören Joelsson, Torsåker

Solbackens trädgård, Anette Karvonen Persson,Torsåker

Else´s paradis, Harry Karlsson, Storvik

Nyöstertorpet, föreningen Öppet Forum Sätra, Gävle

Ewas trädgård, Eva Maletic, Norra Åbyggeby

Landet Krokus, Anna-Karin Tillström, HIllevik

CAWI Trädgård, Carina Wihlén, Trödje

Wij Trädgårdar, Ockelbo