Dubbel skörd med tomtato

Tomtato, med både tomater och potatis i samma planta. Foto: Blomsterfrämjandet

Textstorlek:

GRÖNSAKER ”En fantastiskt rolig innovation”. Så beskriver matkreatören och tidigare Mästerkockdeltagaren Jessica Frej duoplantan Tomtato som är en tomatplanta vars rotsystem bildar potatis.

Under sommaren bjuder Tomtato på goda körsbärstomater och när den sedan vissnar ner för säsongen väntar en potatisskörd, uppger Blomsterfrämjandet.

Det är möjligt tack vare att både tomat och potatis tillhör växtfamiljen Solanaceae. Tomatskottet är ympat på en potatisplanta och plantorna början nu dyka upp i handelsträdgårdarna.

– Ett klockrent val, speciellt för den som har ont om plats, säger Jessica som själv inte är mycket för att odla om det inte ger stor utdelning smakmässigt.

Lite kryddor och tomater brukar det bli och med den nya duoplantan räknar hon med att få lite potatis som bonus.

Oavsett om du sår dina tomater själv eller köper dem fördrivna behöver de planteras om i större krukor.

När tomatplantor planteras om kan de med fördel planteras djupare än de stått tidigare, nya rötter bildas från huvudstammen och plantan står stadigare. Den kruka som plantan ska stå i under sommaren bör rymma minst 10 liter näringsrik jord.

När det gäller TomTato ska du välja den största kruka du har, gärna 40 liter. Plantera så att ympen kommer minst 3 cm under jordnivå, gärna djupare, eftersom potatis är ljuskänsligt. Sätt ner en pinne som stöd för tomatplantan.

Tomtaton får vissna ner efter sista tomatskörden. Sedan är det dags att skörda potatisarna under plantan.

AGNETHA BROLIN