Husexperter visade vårdande tekniker

Textstorlek:

Byggnadsvårdsdagen återkommer troget hos Centrum för byggnadsvård i Gysinge på första maj varje år.

Det gråruskiga vädret var inget hinder för de många besökare som stundtals trängdes i butiken där varor för byggnadsvård och inredning samsas med tipdstypiska detaljer för hem från 1700-talet och framåt.

Här finns flera permanenta inspirationsutställningar som visar prov på hur man inrett och byggt i olika tider.

Just under byggnadsvårdsdagen finns alltid hantverkare på plats och visar tillverkning av produkter och beprövade byggnadsvårdande metoder.

I år visades bland annat lerklining, träsnideri, måleritekniker, fönsterrenovering, tillverkning av lumppapper, slamfärgskokning med mera.

– Det här är röd slamfärg som är en av Gysinges kulörer. Den ska koka i minst två timmar och det gäller att det inte kokar för häfigt. Då stänker det, säger Anders Paulsson medan han hela tiden rör om i färgen.

Centrum för byggnadsvård menar att det är den svenska fattigdomen som gjort att vi har, eller hade, så många orörda miljöer kvar.

De menar också att dödsstötarna för Sverige var 70- och 80-talets tilläggsisoleringsvåg med fasad- och fönsterbyten. Bygnadsvårdscentrumet i Gysinge startade i januari 1990 som en rörelse mot nedrustningen av Sveriges gamla bebyggelse.

AGNETHA BROLIN

ROSE-MARIE ERIKSSON