Jims Lissjön ska öka ungas fiskeintresse

Textstorlek:

En egen sjö full av regnbåge låter som en fiskardröm. Jim Johansen som har tagit över Lissjön i Hofors tänker dela den drömmen med så många som möjligt.

Varannan vecka fylls Lissjön på med fin matfisk.

Då sätter Jim Johansen ut hundra kilo regnbåge, fördelat på fiskar på ett till tre kilo. Den som är sugen har bara att köpa fiskekort och kasta ut kroken.

– Man får ta upp tre ädelfiskar per kort och köpa max tre kort per tolv timmar. Då måste man ta reda på varje fisk som man drar upp, säger Jim.

Vid Lissjön finns fem vindskydd och dubbelt så många bryggor, varav en är handikappanpassad. Vid in- och utloppen sitter galler som hindrar regnbågarna från att lämna sjön.

Hela sjön är alltså anpassad för put and take-fiske, där fiskar planteras ut för att fiskas upp.

Är inte det fusk?

– Jo, på ett sätt. Men det här är rekreation och många tycker att det är härligt att fiska på det här viset, ler Jim.

Sjön tillhör Sveaskog. De arrenderar ut den till Hofors fiskevårdsområdesförening, som i sin tur arrenderar ut den till Jim.

Tidigare var det Studiefrämjandet i Hofors som hade hand om Lissjön. Jim tog, med tillstånd från Länsstyrelsen, över i början av maj och hade stor invigning 12 maj.

– Då kom det mycket folk, vi sålde 70 kort. Sedan har det rullat på. Förhoppningsvis fortsätter folk att komma hit.

Jim driver butiken Real fishing i Sandviken och vet hur det går till att ha en sjö. Han har också Älgshorn vid Kungsberget, för uthyrning ut till företag och privatpersoner.

– Det ger lite frihet i jobbet. Det är skönt att åka ut hit och prata med folk. Jag har alltid varit genuint fiskeintresserad så jag tycker att det mesta är kul med det här.

En stor del av arbetet handlar om att hålla ordning.

– Vi är fem personer som turas om att åka upp hit för tillsyn, tre till fyra gånger om dygnet. Då kollar vi att det ser bra ut, att alla trivs, att alla har köpt fiskekort och följer reglerna.

Den som bryter mot fiskereglerna i sjön får betala för det, i form av kontrollavgifter. Det är till exempel förbjudet att lägga ut mat för att locka fisk, att fiska från båt eller liknande, att skräpa ned och att fiska med fler än ett spö i taget.

Barn upp till tolv år fiskar på målsmans kort. Jim hoppas kunna öka fiskeintresset bland Hofors unga – bland annat genom prova på-dagar för barn.

– Ungefär som Lissjödagarna som fanns förr! Det ska jag dra igång någon lördag. Det är viktigt för fiskets framtid att barnen blir engagerade. När jag var liten höll alla på med fiske, nu finns så mycket mer att välja på.

– Då började man med att meta abborre. Nu verkar det som att många familjer väljer put and take-sjöar. Många får sitt första fiske i sådana här vatten.