Landsbygdens frågor hänger ihop

Textstorlek:

Jag har fått den stora förmånen att skriva en krönika i Gästriklands tidning, jätteroligt tycker jag!

Vem är då jag?

Jag heter Marie-Louise Dangardt och är sen 1 januari 2017, regionråd i Region Gävleborg och innan dess var jag under 14 år kommunalråd i Hofors kommun.

Det finns mycket att skriva om men jag ägnar mig den här gången åt landsbygden.

Vi som lever här i västra Gästrikland, vi vet ju hur fantastiskt det är här hos oss. Jag brukar tänka att det är märkligt att inte många fler hittar hit.

Fler och fler gör det faktiskt! Det syns på besöksnäringens statistik och det har de senaste åren även visat sig i inflyttning till alla kommuner i Gästrikland, jätteviktigt och himla roligt!

Kan ni tänka er ett Sverige utan öppna landskap, med bara skog och sly och igenväxta åkrar. En landsbygd helt utan jordbruk och djur. Det är inte en verklighet som jag vill ska vara framtiden.

Men det är viktigt att vi tänker oss för när vi till exempel handlar mat.

Köp lokala mejerivaror och kött!

Över huvud taget måste vi handla lokalt så långt det någonsin går, annars står vi där en dag och funderar över varför det inte finns några butiker i vår närhet, tänk efter före!

Nu blev jag nästan lite förmanande, men det är lätt att glömma bort sammanhangen. Allt hänger faktiskt ihop, ju fler vi är som efterfrågar, desto bättre för lantbrukarna, och vi får både fina vyer, arbetstillfällen och lokal, bra mat!

Region Gävleborg, där jag nu är förtroendevald, LRF och Länsstyrelsen tillsammans med kommunerna och övriga berörda, arbetar just nu med att ta fram en regional livs­medelsstrategi.

Det övergripande målet i den nationella livsmedels­strategin är ”en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelskedja där livsmedelsproduktionen ska öka.”

I Gävleborgs handlingsplan finns förslag på två över­gripande mål. De handlar om att den totala livsmedels­produktionen och sysselsättningen inom livsmedelsbranschen ska öka.

Allt hänger ihop – från bredband till lantbrukens möjligheter. För mig är det otroligt viktigt att man ska ha förutsättningar att leva och verka i hela länet. En levande landsbygd med livskraftiga lantbruksföretag ger fler arbetstillfällen och hela länet kan utvecklas.

Jag hörde nyss ett nytt, väldigt beskrivande uttryck istället för glesbygd: ”livskvalitetbygd”. Det är mycket bättre tycker jag.

Nu fortsätter vi tillsammans arbetet för en levande landsbygd, och jag ­önskar er alla läsare en skön sommar.

Marie-Louise Dangardt