Österfärnebo kämpar för högstadiet

Besked om högstadiet i Österfärnebo kommer tidigast om två veckor. Foto: Arkiv
Textstorlek:

Högstadiet på Österfärnebo skola har fått en chans att finnas kvar i höst. Ortsborna har hittat nio lärare, som nu har sökt jobb på skolan. Besked från kommunen kommer tidigast om någon vecka.

Chockbeskedet att Österfärnebos högstadium läggs ned till hösten, och eleverna bussas till andra skolor i Sandviken, kom den 7 maj. På söndagen 27 maj ordnades ett möte om högstadiets framtid på Gåvan.

Kommunpolitikerna Kerstin Almén (s), Carl-Ewert Ohlsson (c), Rejn Karlgren (mp), Per Kihlgren, (sd), Nils-Gunnar Kempe (l) och Ann-Marie Bergström (m) deltog. Sandvikens kommunchef Ann-Katrin Sundelius var också med.

Politikerna frågades ut av representanter från utvecklingsgruppen. Samtliga politiker sade sig vilja ha kvar högstadiet i Österfärnebo – men de var överens om att skolchefen Inger Norman får avgöra hur det ska bli.

– Det tycker vi är fel. Det känns odemokratiskt att en tjänsteman ska få fatta ett beslut som rör så många, säger föräldern Sophia Malm i Österfärnebo.

Kommunens motivering till att flytta högstadieeleverna till andra skolor i Sandviken är att det saknas behöriga lärare.

När Österfärneboborna fick reda på det, letade de själva fram lärare som kunde tänka sig att jobba på orten. Kommunen svarade genom att låta de lärarna söka jobb på skolan.

Ansökningar kunde skickas in 23-25 maj. Nio stycken kom in, de flesta från behöriga lärare.

Nu ska kommun och rektorer gå igenom ansökningarna och kalla till intervjuer. Men skolformschef Birgitta Orrebo flaggar för att det kan ta tid.

– Vi kan inte garantera att vi har ett besked innan skolavslutningen. Vi behöver titta på referenser och göra intervjuer, men vi kommer att jobba så fort som möjligt naturligtvis, säger hon, till Arbetarbladet.

Det är för lång väntetid, tycker Sophia Malm.

– De ger oss två dagar att leta fram lärare och de ska ha två veckor, eller mer, på sig. Till dess undrar våra barn vad som ska hända i höst. Snacka om att inte se till barnens bästa, säger hon.