Smider i egen smedja

Textstorlek:

– Det här till att det finns en smedja på gården, säger Gösta Sjöberg, kassör i Hille hembygdsförening.
Det är ett år sedan föreningens smedja invigdes och nyligen fick allmänheten prova på att forma varmt järn.

I två dagar har föreningens smideskunniga medlemmar öppet i smedjan för att låta besökare prova på att forma järn till nya saker. Vid härden inne i smedjan visar Björn Roos hur Pär Mårtensson ska göra för att forma en krok i ena änden av en järnten och sedan fästa ett handtag i den andra änden.

– Man måste ha tålamod och vänta på att järnet blir riktigt varmt när man värmer det i härden, säger Pär ilar med det rödheta järnet till städet.

– Det är en fin smedja, menar Björn Roos. Men det blir varmt och det är egentligen inte plats för mer än två personer i taget att arbeta samtidigt.

Utanför den lilla timmerbyggnaden har det för dagen ställts upp en portabel härd. Där värmer flera personer tunnare järntrådar som de formar till krokar, spikar, enklare smycken och så vidare.

– Vi hoppas kunna ha en barndag där de kan få hjälp att göra en krok, precis som hos vikingarna i Årsunda, säger hembygdsföreningens ordförande Anita Tröjbom.

Hon berättar att idén kring en smedja väcktes redan 1986.

– Så det tog ett år innan vi kunde ha invigning, säger hon och berättar att föreningen sökte i många år innan de hittade en smedja som kunde flyttas till hembygdsgården.

– Efter tips från Göran Forsberg i Råhällan fick vi tag i en smedja vid Västerberg, berättar kassören Gösta Sjöberg.

– Den ägdes av Lars Åke Persson från Hemlingby och han skänte alltihop till föreningen.

Medlemmar i föreningen och flera företag har sponsrat med arbete och byggmaterial så att smedjan stod klar att använda till förra sommaren. En smedjegrupp har bildats och tillsammans med den är det fritt fram för hembygdsföreningens medlemmar att använda smedjan.