Sofia sitter på pengar till ungas engagemang

Upp till 30 000 kan ungdomscoachen Sofia Carlfjord betala till ungdomar som genomför evenemang i Nedre Dalälvsområdet.

Textstorlek:

Ungdomscoachen Sofia Carlfjord har mer än 600 000 kronor till evenemang av, med och för unga i Nedre Dalälvsområdet. Kruxet är att det är svårt att få kontakt med ungdomar.

– Är du sugen att ordna något ska du absolut höra av dig till mig, ­säger Sofia och uppmanar unga mellan 13 och 25 år att ta chansen och genomföra ett evenemang.

Ett arrangemang kan få upp till 30 000 kronor och ­pengarna kommer från Leader Nedre ­Dalälven som i sin ­strategi ­specifikt pekar ut unga som målgrupp. Därför var projektet Ung i Nedre Dalälven ett av de ­första som kom igång för att göra unga mer del­aktiva i den lokala ­utvecklingen.

Projektet har ett helt nytt sätt att stötta och ge pengar till ­arrangemang för ungdomar ­mellan 13 och 25 år. Kravet är att idén, planeringen och genomförandet görs av ungdomarna själva.

– Allt som behövs är en idé och en grupp på minst tre ­personer. Det måste inte vara publika ­evenemang för en stor publik ­eller så. Man kan få pengar för att ordna en tårtbakartävling eller filmkväll med kompisarna, säger Sofia som jobbat sedan i höstas med att informera om projektet och försöka komma i kontakt med ungdomar i området.

– Det inte så enkelt som att ­lägga ut på Facebook. Ungdomar är inte så aktiva där. Däremot finns det vuxna som kan sprida det vidare till sina ungdomar.

– De yngre kan jag nå genom skolor, ungdomsgårdar och ­föreningar. Men de som har slutat skolan är det svårare att hitta och få kontakt med, säger hon.

I Gästrikland vänder sig projektet till ungdomar i Österfärnebo och Hedesunda. I Österfärnebo är några arrangemang på gång, men i Hedesunda har Sofia hittills inte lyckats få kontakt med några ungdomar.

Nyligen träffade hon utvecklings­gruppen i Hedesunda och hoppas få lite kontakter ­genom dem.

– Här är det svårt att få draghjälp av kommunerna eftersom projektet bara gäller just Österfärnebo och Hedesunda, säger Sofia och menar att det är enklare i Heby, Sala, Tierp, Älvkarleby, Avesta, Hedemora och Säter ­eftersom hela de kommunerna ingår i projektområdet.

– I övriga områden ingår hela kommunerna och där har det ­varit lättare att få kontakt.

I Heby kommun finns flera ungdomsgårdar och där är det mest idéer på gång. Några evenemang är redan genomförda, andra har gjort sin ansökan eller förbereder ansökan.

Bland arrangemang som för­bereds runt om i området märks LAN, fotbolls- och innebandy ­läger och cuper, utebio, workshop för ryttare, festivaler, motor­träffar för moppar, epa-traktorer och bilar.

– Ansökan är enkel, hör av dig till mig så hjälper jag dig med den, säger Sofia.

Projektets pengar kan gå tilll fika, lokalhyra, gage, utrustning och så vidare. Beräknade kostnader ska finnas med i ansökan.

Projektet pågår till december 2019 och det går att söka pengar ända fram till nästa sommar.

Målet är att betala ut pengar till minst 20 evenemang på olika platser i området.

– Där det finns mest idéer och ansökningar kommer det att hamna mest pengar, konstaterar Sofia.