Sötchock på lammsläpp i Vinnersjö

Textstorlek:

I strålande sol besökte många tusen personer årets gårdsmarknad med lammsläpp på Vinnersjö gårdsslakteri.

Nu blev det inte så mycket spring av det hela i år, för lammen och mammorna ville inte gå ut frivilligt. De fick fösas ut.

Väl ute i hagen så tycktes hela flocken om flera hundra tackor och lamm det var skönt. Längs staketet stod hundratals åskådare och tittade på de små och stora ulltussarna.

Marknaden hade samlat ett 25-tal försäljare. Anna-Karin Westman sålde rapsolja från Mårdäng, medan Lisa Ekenkrona visade upp sina egentillverkade keramikalster från Lisas Lilla Keramikbod i Hedesunda.

På plats i år fanns Bollnäs Bryggeri och Bränneri AB där Berit och K-G Sundling sköter marknadsförsäljningen, medan sonen Mårten Sundling är bryggare och brännerimästare hemma på Gärdet i Bollnäs.

Än så länge får man bara sälja lättöl på öppen marknad och hemifrån bryggeriet, medan starkare öl och sprit endast säljs genom Systembolaget. Men ett nytt lagförslag har föreslagit att gårdsförsäljning av öl och sprit kan få ske, något som Sundlings ser fram emot.

Bollnäs Bryggeri och Bränneri påbörjade med ölbryggning i liten skala för två år sedan. Funderingarna kretsade efter ett tag om vad man kunde göra med all malt som blev över från bryggeriet.

Detta kan man vidareförädla och bränna sprit av, och sagt och gjort så erhölls tillstånd för brännvinsbränneri på endast ett fåtal veckor från Folkhälsomyndigheten, Skatteverket och Livsmedelsverket. Nu tillverkas flera olika sorters smaksatt sprit.

Från Untra gård såldes Untra Gårds-glass, där man kunde köpa kulglass i strut eller lagd på våffla. Arne och Anna-Karin Boman hade fullt sjå med att grädda våfflor och servera folk i den växande kön i sommarhettan.

För andra fanns det egentillverkade hamburgare av nöt-, häst- eller lammkött att köpa. Styckare, slaktare och grillmästare för dagen var Anreas Kandel, som brukar hjälpa till i slakteriet på gården.

På ett bord stod stora svarvade skålar och handmålade skyltar. Helena från Torsåker sålde faderns, möbel- och modellsnickaren Per Stenlund från Säter, olika alster. Det som väckte mycket intresse var en lötad skål.

Lötning eller lötteknik är samma teknik som tidigare trävagnshjul gjordes i, genom att träbitar sattes ihop och sen formades till ett hjul. Den lötade skålen består av flera olika björkdelar och som sedan svarvats ur.

Lötning är en teknik på utdöende, berättar Helena. Per har lagt av, och det finns ingen som tar över.

Bland övriga aktiviteter på marknaden så kan nämnas yxkastning och frågesport längs en slinga i de vackra hagarna. De minsta barnen gillade mest att klappa de mjuka flasklammen i den lilla hagen.

ELISE HOVANTA