Vilda skutt på kosläppet

Textstorlek:

2000 personer var på plats när korna på Karlsrogård i Storvik sprang ut på grönbete. Gården har nyligen bytt till ett nytt mejeri, som bjöd på kall mjölk och kanelbullar.

Solen strålade medan familjerna vallfärdade till betesläppet på Karlrogård i Storvik. Efter en lång vinter i lagårn fick mjölkkorna komma ut och beta gräs i hagarna. Lotta Zetterlund, ombudsman på LRF var på plats, delade ut broschyrer och informerade besökarna om det som hände.

– Jag skulle uppskatta att det är omkring 2000 besökare här idag, säger Lotta Zetterlund.

Före betessläppet var det lång kö in till lagårn för att klappa kossorna. Och utanför gården stod en enorm uppblåsbar reklamkossa som barnen försökte flytta på.

När klockan var 11.30 började publiken bli otålig och ville se korna.

– Jag ser att det fortfarande kommer bilar in på parkeringen, vi väntar ett par minuter till, sa Lotta i mikrofonen.

Hon berättade att det varit kosläpp på Karlsrogård flera gånger tidigare, men det här var första gången i Arlas regi.

– Gefleorten har varit för stor för att vara liten och för liten för att vara stor, sa Lotta.

Medan hon berättade om övergången från Gefleorten till Arla, spärrade personalen av området och öppnade dörrarna till lagårn. Efter en viss tvekan och med lite hjälp sprang den första kon ut och råmade. Sedan kom fler och fler med en sån fart att det dammade i backen.

– Det här är som ett springlopp, sa femåriga Sonja i publiken.

– Ja, eller som en rugbymatch, svarade hennes storebror Ove när ett par kor började knuffas.

FAKTA

Karlsrogård är en ekologisk gård som drivs av Ingmar Sundberg. Han tog över verksamheten av sina föräldrar. På gården finns 40 mjölkkor och ett hundratal köttdjur. I genomsnitt ger varje ko 25 liter mjölk om dagen. Det blir 9000 liter på ett år.

MARITA GRUFVIK