Wijs studenter skaffar gröna fingrar

Textstorlek:

Ut med det gamla, in med ljus åt syrenens nya grenar! Det blir fint på Wij trädgårdar när de nya folkhögskolestudenterna gör praktiska övningar utomhus.

De fick stanna vid skolbänken oväntat länge, studenterna på Wij trädgårdars nya folkhögskoleutbildning.

När terminen började låg hela Ockelbo under ett ovanligt djupt snötäcke.

– Jag kan inte komma ihåg att våren varit så här sen tidigare. Vi kunde inte ens göra vinteruppgifter som att beskära träd – man kom inte åt trädet med stegen, berättar läraren Frida Mörnerud.

– Jag har gjort om schemat flera gånger och det blev en ganska tung teoretisk start. Men i maj blir det mer fokus på praktik.

Runt om Frida vårstädar studenterna i trädgården. Snöskadade trädgrenar sågas av, buskar återfår en bortglömd elegans och syrenhäcken rensas upp.

– Vi tar bort gamla grenar så de nya, friska får plats. Vi vill skära bort så lite som möjligt och samtidigt släppa in mycket ljus, förklarar Adam Forslöf bland syrengrenarna.

Han är en av 16 studenter som har hakat på trädgårdskursens allra första omgång.

– Det kändes så rätt! Det är det här jag vill göra, säger han och får medhåll av studiekamraterna.

Det har gått några år sedan det fanns studenter i trädgårdarna. 2015 lade Högskolan i Gävle ned Trädgårdsmästarprogrammet där, av besparingsskäl. Sedan dess har Wij letat nya alternativ.

– Utbildning är en av våra huvuduppgifter, det står i stadgarna. Nu känns det meningsfullt att få berätta och förmedla igen, istället för att bara visa, säger Frida.

Bollnäs folkhögskola är ny huvudman för utbildningen. Wij trädgårdar hade redan börjat prata ihop sig med dem, när chansen att göra slag i saken dök upp.

Förra året bestämde sig regeringen för att fördela 5000 extraplatser till landets folkhögskolor, berättar rektor Lotta Wennlund.

– Vi fick ansöka om platserna. Eftersom en kurs som följer odlingsåret måste börja i februari eller mars, låg vi i startgroparna i november när vi fick veta hur många platser vi kunde få, säger hon.

Förberedelser och marknadsföring drog igång illa kvickt och kursen möttes av stort intresse.

– Trots att det gick så snabbt hade vi hela 35 sökande. Det finns ett jätteintresse! Vi har dessutom fått många påringningar från människor som inte hann eller inte kunde söka just i år, berättar Lotta.

De får en ny chans i höst. Kursen ska fortsätta att ges och nästa gång blir det mindre bråttom med vårterminen.

– Då ska vi ha längre framförhållning så att man söker på hösten och får besked i god tid, säger Lotta.

Utbildningen är bred och grundläggande. Studenterna får öva upp nya färdigheter samtidigt som de lär sig allt från latinska artnamn till markteori.

– Tanken är att de ska få en bild av hur man kan odla och bli mer självförsörjande, säger Frida.

Hon delar lärarfunktionen med Marie Lindbäck, och tycker att folkhögskoleformen har en del fördelar.

– Det var jätteroligt att jobba med högskolan och det fungerade bra. Men folkhögskolans mer öppna kursplan passar oss. Vi kan utgå trädgården och anpassa schemat, välja teori och praktik utifrån vad som passar i tiden.

Utbildningen vänder sig både till hemmaodlaren och den som vill arbeta med trädgård. Någon färdig trädgårdsmästare blir man inte på en ettårig utbildning.

– Det kräver både erfarenhet och mer utbildning. Här vill dela med oss av så mycket kunskaper vi kan för att ge studenterna en bra grund. Om man vill gå vidare till högre studier, brukar det krävas erfarenhet. Det kan man börja skaffa här.

– Det finns någon slags idé om att vem som helst kan jobba som trädgårdsmästare. Så är det verkligen inte! Vi vill gärna bidra till att studenterna kan sträcka på ryggen och återerövra yrkestiteln.

Inne i växthusen har odlingssäsongen kommit långt. Studenterna har drivit upp bland annat sallad och mangold och det är dags att sätta dem landet.

– Salladsplantorna kan ni sätta med femton centimeters mellanrum. På andra sidan sår vi rädisor, visar Frida.

Trots att de bara har pluggat i ett par månader, ser studenterna ut att höra hemma med fingrarna i jorden.

– Det är otroligt roligt att vara här och väldigt mycket att lära sig. Det här är en dröm för mig, jag sade faktiskt upp mig från jobbet för att kunna gå kursen, säger Madelene Gyllner.

Hon är ganska ny i trädgårdslandet. Emmy Persson har mer vana.

–Jag har odlat lite hemma tidigare. Det ska bli roligt att lära sig mer, säger hon.

De och klasskompisarna har börjat förbereda kursens stora projekt: Odlingslotterna.

De är indelade i grupper som på en bestämd yta ska jobba med ett bestämd växtfamilj. En lott ska fyllas med kål, en med morot, en med sallad och en med pumpa.

Frida visar kreativa och ambitiösa skisser.

– Från jord till bord – tänk att man kan bli mätt på en plätt. Det är temat för lotterna. Vi tror att det blir en bra uppgift för att jobba med alla odlingsårets delar. Förhoppningsvis ska lotterna bli riktigt fina till skördefesten.

Kursen pågår hela sommaren, med bara ett par veckors ledighet. I november är utbilndingen klar och studenterna fulladdade med kunskap.

– De har redan lärt sig enormt mycket! Plötsligt hör man dem slänga sig med ord som stratifiering och uppbyggnadsbeskäring. Då blir man glad, säger Frida Mörnerud.