Barrträd blir skinn till korv

Korvskinn av cellulosa tillverkas hos Domsjö fabriker i Örnsköldsvik. Foto: Janerik Henriksson
Textstorlek:

Steget från skog till charkprodukter kan tyckas långt, men inte för Domsjö fabriker som ska tillverka korvskinn av cellulosa.

Annons:

Tidigare har textilindustrin varit bioraffinaderiets största kund, men nu vänder man sig mot korvskinnsproducenterna med en ny produkt, rapporterar SVT Västernorrland.

Enligt Kristina Elg Christoffersson, chef för forskning och utveckling på Domsjö fabriker, är korvskinnet hundra procent cellulosa och helt ätbart.

– Korvskinnet kan antingen vara det man lagrar korven i och sedan tar bort, som till exempel på peperoni, sedan finns det korvskinnstyper som man låter sitta på ända tills kunden ska äta, säger hon.

Produkten har tagit två år att utveckla och Domsjö fabriker räknar med att sälja 10 000 ton första året.

Annons: