En sjundedels världsarv till salu

I förra veckan påbörjades försäljningen av världsarvsgården Gästgivars i Vallsta och de gamla ägarna hoppas att de nya ägarna vill fortsätta visa upp det skyddade världsarvet. Foto: Pressbild
Textstorlek:

Redan tidigt i vintras meddelade familjen som äger världsarvsgården Gästgivars i Vallsta att gården ska säljas. Nu är försäljningen i full gång och det ställs höga krav på köparna.

Ålder, brist på tid och intresse gjorde att 86-åriga Sonja Ericsson och övriga i ägarfamiljen tog beslutet att sälja Gästgivars. Gården är från 1600-talet, blev byggnadsminne 2010 och en av de sju gårdar som togs upp på Unescos världsarvslista för sex år sedan.

Utgångspriset är åtta miljoner och förutom unika interiörer samt välbevarade och typiska byggnader för en hälsingegård, ingår cirka 180 hektar skogsmark, 18 hektar åkermark samt en fäbodvall i försäljningen.

Skog- och åktermarken ingår dock inte i världsarvet, men eftersom det är första gången som en världsarvsgård säljs betecknas det som unikt.

– Redan efter några dagar har det varit ett stort intresse, inte minst bland kulturhistoriskt- och byggnadsvårdsintresserade köpare. Fastigheten kommer att säljas i sin helhet med skog, åkermark och byggnader, berättar Tomas Lusth på LRF-Konsult som sköter försäljningen.

En världsarvsgård ska garanteras vård och skydd för all framtid. Det innebär bland annat att om- och tillbyggnader kräver speciella tillstånd. Det ställer också krav på köparen.

Det formella ansvaret för Gästgivars som världsarv delar ägaren av gården med bland annat länsstyrelsen och Region Gävleborg.

I sommar kommer Gästgivars att vara öppen med bland annat Arbrå hemslöjdsförenings butik. Hur det blir i framtiden är oklart. Det finns dock en önskan hos säljarna att gården även i framtiden ska hållas öppen för besök och att Gästgivars bevaras som det är idag.

AGNETHA BROLIN

Textne publicerad av: