Fokus på parasport i Hofors ishall

Textstorlek:

Handikappidrotten är i fokus när Hofors står värd för Paraidrottsdagen.
– Vi vill skapa idrott som inkluderar alla och det här är ett steg i rätt riktning, säger Johanna Mårtensson på Parasport Gävleborg.

Det är imorgon, lördag 30 juni, Paraidrottsdagen, ett prova-på evenemang som sätter handikappidrotten i fokus, arrangeras i Hofors.

Värdar för arrangemanget är SISU Idrottsutbildarna och Parasport Gävleborg tillsammans med Hofors kommun, Parahockeylandslaget, Brynäs Armwrestling och Hofors HC.

– I höstas satt vi ned med Gästriklands och Hälsinglands hockeyförbund samt föreningen KF Heros och diskuterade paraishockey. Vi ville uppmärksamma idrotten och tillsammans med förbunden enades vi om att anordna paraidrottsdagar i Hälsingland och Gästrikland, säger Sofie Walln, idrottskonsulent på SISU Idrottsutbildarna.

I januari anordnades Hälsinglands paraidrottsdag i Söderhamn. Ett 50-tal personer deltog i aktiviteterna. Och nu är det Gästriklands tur.

– Vi hade god kontakt med Hofors från första början och det är kul att få en engagerad partner med sig från första början. Både jag och Sofie (Wallin) strävar efter att idrotten inkluderar alla. Därför ser vi ett sådant här evenemang som ett steg i rätt riktning, säger Johanna Mårtensson, idrottskonsulent på Parasport Gävleborg.

Ett av paraishockeyns problem är bristen på tillgänglighet.

– I och med att det inte finns några verksamma lag i våra distrikt så fick jag åka till Hedemora för att spela en match. Jag känner en kille från Gävle som får åka till Nacka för att spela paraishockey. De har även ett lag i Hedemora, men inget i Gävleborg. För oss är den här dagen vårt sätt att lyfta sporten med ambitionen att skapa paraishockeylag i regionen, säger Johanna Mårtensson.

Under dagen bjuds besökarna på en inledande föreläsning om vägen till paraishockeylandslaget. Landslagsspelarna Christian Hedberg och Hoforsbördige Andreas Neuman berättar om sina livserfarenheter och upplevelserna från Paralympics i Pyongchang.

– De är duktiga på att berätta om hur livet kan ställas på ända. Det ska bli kul att höra vad dem har att säga, speciellt hur det var i Pyongchang, säger Sofie Wallin.

Efter föreläsningen får intresserade prova på paraishockey och hockey, innan det är dags för en uppvisningsmatch. Hofors HC möter ett All star-team, bestående av representanter från arrangörerna.

– Det blir ett nybörjarteam mot ett nybörjarteam. Hofors ställer upp med ett tiomannalag och vi har i dagsläget sex spelare. Som tur är har vi Christian och Andreas i vårt lag och vi är laddade inför machen, skrattar Mårtensson.

Utöver paraishockey kan besökarna även prova på andra sporter. Exempelvis boccia och armbrytning.

– Det finns många armbrytningsföreningar som riktar sig mot funktionsnedsättning. Sporten går ju att utöva både på ett bord och golv, vilket gör att den passar många som vill idrotta. Det är Andreas (Neuman) som har koppling till Brynäs armqwrestling, så han har ordnat med deras deltagande, säger Sofie Wallin.