Historiskt handslag

Textstorlek:

När ledarna för världens supermakt USA och det kommunistiska Nordkorea möts och skakar hand är det givetvis historiskt. Enbart det faktum att mötet blev av, efter den verbala pajkastning som fick världen att häpna, var en överraskning.

När flaggorna slutat vaja efter tisdagens möte och ledarna åkt hem har en mer djupgående analys av mötet och avtalet inletts.

President Donald Trump överraskade, men möts också av kritik från egna led. Kim Jong Un uppträdde korrekt och belevat på toppmötet med leenden och tal om att glömma det förflutna och blicka framåt. För de människor som förtrycks, torteras och nekas mänskliga rättigheter i det nordkoreanska skräckväldet är sådana uttalanden enbart ett hån och en förolämpning. Även om man bör välkomna att en avspänning inleds och löften om kärnvapenavveckling görs så kvarstår fakta: Nordkorea styrs av en regim som sannolikt saknar motstycke när det gäller att plåga det egna folket.

På plussidan efter toppmötet får man räkna in själva avspänningen och att de bägge ledarna slutat skryta med sina kärnvapenreglage.

Flera uttalanden av president Trump har fått bedömare att höja på ögonbrynen. Som hans oreserverade beröm av den nordkoreanske ledaren, liksom löftet att USA ska sluta att öva militärt med sin allierade Sydkorea.

I Seoul emottas detta med blandade känslor. Vissa tolkar Donald Trumps uttalande som ett svek, andra tror att avspänningen kan öka om supermakten drar sig tillbaka från den koreanska halvön.

De som är besvikna menar att USA utgör den enda garanten gentemot en nyckfull nordkoreansk ledare och regim.

Vändningen kom plötsligt och utan att Nordkorea ens vidtagit synliga åtgärder i riktning mot nu utlovad kärn­vapenavveckling. Trump borde ha väntat med uttalanden om avvecklade militärövningar tills Kim Jong Un börjat leverera.

En annan frågeställning som det råder tveksamhet kring är FN-sanktionerna som till och med Kina nämner i sin officiella kommentar efter toppmötet. Sanktionerna bör kvarstå tills Nordkorea kan lägga fram bevis på att nedrustningen är ett faktum.

För att detta ska kunna ske måste kontrollanter släppas in i det slutna landet och få fritt tillträde till alla produktionsläggningar och testområden.

Och det är inte bara atomvapnen som förskräcker. Nordkoreas koppling till kemvapen som använts av den syriska regimen mot den egna befolkningen i inbördeskriget borde utgöra en kraftfull varning till världssamfundet.

Handslaget i Singapore inger ändå ett visst hopp. Alla vill att den oavslutade nordkoreanska konflikten som inleddes 1950 ska upphöra och ett fredsavtal tecknas.

Men utan demokrati och kärnvapenavveckling i Nord­korea blir en sådan fred inte hållbar.