”Jag kan förstå varför rånarna gjorde det”

Jonas Bonnier berättar om succéboken Helikopterrånet som nu blir följetong i Gästriklands Tidning under sommaren. Mötet med rånarna var som att öppna en helt ny värld för honom. Foto: Thron Ullberg
Textstorlek:

I veckans nummer av Gästriklands Tidning startar följetongen Helikopterrånet. Författaren Jonas Bonnier berättar att han efter mötena med rånarna kan förstå varför de begick brottet.

Helikopterrånet genomfördes 2009 mot G4S Cash Services värdedepå i Västberga industriområde i södra Stockholm. Det var första gången som en helikopter användes i ett rån i Sverige. Bytet blev 39 miljoner kronor, pengar som aldrig återfanns. Rånet fick stor uppmärksamhet, även i utlädska massmedier.

Jonas Bonnier fick frågan om han ville skriva boken om Helikopterrånet.

– Jag hade aldrig skrivit en spänningsroman tidigare, så det var utmanande tyckte jag.

– Men sedan när jag fick information om att jag skulle träffa rånarna också blev jag bekymrad och orolig, säger han.

Rånarna hade precis avtjänat sitt straff när han påbörjade arbetet med boken.

Det var många som var inblandade i rånet.

– Just den natten var det mellan 20–30 personer, säger Jonas.

Men själv träffade han fyra av de inblandade inför bokskrivandet.

– Intervjuerna var inte journalistiska. Jag var inte ute efter att bedöma sanningshalten i det som de sa. Jag skulle ju skriva en roman och var snarare ute efter om det de sa var roligt eller inte, säger han.

Han berättar att rånarna talade på ett speciellt sätt.

– De nämnde aldrig platser eller namn så det var svårt att förstå vad de sa, men när jag sammanförde dem var det lättare.

Mötet med rånarna blev som en uppenbarelse av en helt ny värld för Jonas, en värld som han inte alls kände till. Han fick höra deras personliga berättelser och säger att han kan förstå varför de genomförde rånet. Men alla hade de olika motiv till varför de begick brottet.

– En av personerna hade levt ett kriminellt liv och försökt komma tillbaka på fötterna igen, men hade ett tydligt behov av pengar för att kunna göra det. En annan person gjorde det för att han blev ombedd och ville vara en schysst kompis.

– Och en annan hade drömt om att göra det här i hela sitt liv. Han hade hört att det var omöjligt, men så träffade han någon som sa att det är fullt görligt och då tänkte han att han måste försöka.

Frågan om vart pengarna tagit vägen, de 39 miljoner kronorna, ställde aldrig Jonas.

– Jag var så inställd på att boken skulle sluta precis när de genomfört rånet. Jag ställde inga frågor av ren nyfikenhet utan bara för att det skulle hjälpa mig att skriva boken.

Förra året utkom Jonas roman Helikopterrånet. Efter att boken hade släppts träffade han två av rånarna vid ett tillfälle för att höra om vad de tyckte om den och han fick positiv respons.

– En sa uttryckligen att han gillade den och att alla han kompisar längs alla linjer, alla tunnel­banelinjer, gillade den.

Under tiden då Jonas skrev boken träffade han rånarna och läste upp vad han skrivit. Men de hade aldrig några synpunkter på sådant som han hade trott, utan de fastnade istället vid simpla saker i sammanhanget.

– De kunde reagera på sådant som att de aldrig varit och handlat på H&M. Men de var ju samtidigt medvetna om att det skulle bli en roman och inte en dokumentär eller en biografi.

Vet du vad rånarna gör idag?

– Nej, det vet jag inte. Men vad mina romanfigurer gör, det vet jag!

Jonas Bonnier har skrivit flera böcker, men det här var alltså hans första inom kategorin spänningsroman och den har sålt bra.

– 100 000 exemplar hittills. Den har också översatts till 32 språk och kommer ges ut över hela världen.

Jonas jobbar på en uppföljare som han ska fortsätta skriva på i sommar och helikopterrånet kommer också bli film.

– Rättigheterna till boken är köpta och filmen kommer att spelas in i Hollywood i vår. Skådespelarna Jake Gyllenhaal och Tom Hardy ska ha huvudrollerna har jag hört.

– Kommersiellt är det en fantastisk historia. Rånarna vet att polisen vet om vad som ska ske, men ändå genomför de rånet, säger Jonas.

Cecilia Eriksson