Konsten rör sig i Mackmyra bruk

Textstorlek:

Konsten har återigen tagit över Mackmyra brukspark. Temat för årets skulpturpark är rörelsemönster.

Konstnären Maloosak The Artists bidrar med ett flytande verk i ständig rörelse – mitt i vattnet. Det heter Dusk galaxy in water, på svenska Skymningsgalax i vatten. Det rör sig med vattnet samtidigt som uppåtvända speglar som fångar upp trädens rörelser ovanför.

– Jag har försökt tänka rörelsemönster och samtidigt göra mitt eget konstprojekt. Konstverket samarbetar med naturen och påverkas väldigt mycket av det som händer runt omkring, säger Maloosak som är glad att ha fått frågan om att delta i bruksparken.

– Det är ett experiment. Det kommer inte se likadant ut om några veckor det rör sig med naturen på ett annat sätt beroende på väder. Tanken är att det ska interagera mer och mer med naturen samtidigt som modern konst ska lysa tillsammans med den intressanta naturen runt omkring.

Maloosak har ägnat sig mycket åt miljöfrågor i sitt konstnärskap. Det gör hon också den här gången, bland annat genom att jobba med återvunna material och kring ämnet nedskräpning. Hon beskriver att det handlar om liv, människor, jorden och allt runt omkring – och hoppas att alla ska göra sina egna tolkningar.

– Jag har fått många olika reaktioner, det tycker jag om, och det är många som har frågor kring konstverket. Visst tänker jag att jag beskriver någonting med mitt konstverk genom att andra berörs av det, och min tanke ska vara öppen för tolkningar. Man ska tänka och fantisera fritt, det ska vara en upplevelse.

Årets skultpurpark hade vernissage 3 juni. 14 konstnärer är med och ställer ut sina tolkningar av temat rörelsemönster – bland annat har byggnaden Paviljongen förvandlas till ett stort ljudkonstverk av Johan Urban Bergkvist.

Konstnärerna har tagit sig an rörelsetemat på olika sätt.

En bondgård flyter runt i en plastbubbla, röda tygstycken fladdrar och snurror av järnskrot vrider sig i vinden. Andra rörelsemönster har stannat men sätter fart på åskådaren – ett spår av tygbitar visar vägen till ett verk.

Det är en utmaning att få ett konstverk att röra sig med naturen på ett bra sätt, när det visuella är viktigt. En spännande utmaning, enligt Maloosak.

– I mitt verk är alla delar individer men lika viktiga och att vi ska tänka på miljön. Försökte göra dom fria men beroende av varandra och länkade. Det var lite pyssel att få fram den känslan, konstaterar Maloosak.

Utställningen visas i parken fram till 2 september.