Lantbuksplast i sorterad retur

Textstorlek:

Plastinsamlingen är i full gång i Gästrikland. Tonvis med plast från lantbruk, odlare och hästnäringen samlas på hög på flera platser och hämtas upp för att återvinnas.

– Vi tar emot nio fraktioner, förklarar Affe Nilsson som sköter plastinsamlingen i hela Gästrikland för branschorganisationen Svepretur.

– Och det ska vara sorterat och läggas på rätt hög när det lämnas på uppsamlingsplatserna.

Det handlar om ensilagesträckfilm (plasten runt ensilagebollarna), hylsor (som exempelvis ensilageplasten suttit på), storsäck (gödselsäckar), folie och pallhuvar (exempelvis plansiloplast), nät och syntetgarn (exempelvis näten som håller ihop ensilagebollarna innanför ensilageplasten), plastdunkar samt fiberdukar som odlingsväv.

– Tyvärr finns det fortfarande en del som eldar upp plasten för att bli av med den. Men de flesta är bra på att sortera och lämnar in plasten. De får kvitto på inlämningen så att de kan redovisa hur de hanterat plasten.

Mest plast blir det för lantbrukare som har djur och ensilageplasten är den enskilt största posten.

Vartefter plasten samlats in ­hämtas den upp av en lastbil som kör allt material till mellanlagring i Edsbyn.

Det mesta av plasten återvinns. Den rivs, tvättas och smälts ner till granulat för att återigen bli plast.

– Det är därför det är viktigt att den är sorterad. Eftersom olika plaster har olika kvaliteter smälter de vid olika temepraturer och ska användas till olika saker.

Svepreturs målsättning är att samla in 70 procent av plasterna i lantbruket. Minst 30 procent ska gå till materialåtervinning och resten blir bränsle.

Det kostar ingenting att lämna plast till insamlingen, men lantbrukarna får heller ingen ”pant” för att de sorterar och lämnar in plasten.

– Bönderna betalar en miljöavgift när de köper plasten. Avgiften täcker hanteringen för insamlingen.

Vid varje insamlingstillfälle är Affe på plats en eftermiddag och en förmiddag på varje ställe.

Den här veckan har han hunnit med Björke, Hamrånge, Ockelbo och avslutar Hedesunda i fredags. Nästa vecka är han tillbaka i Kungsgården på måndag och tisdag (2-3 juli) och i Torsåker tisdag och onsdag (3-4 juli).

– Österfärnebo står också på listan, men där har vi ingen uppsamlingsplats. Om någon har tips på en sådan får de gärna hör aav sig, säger han.

Insamlingen görs två gånger om året och Affe Nilsson är tillbaka och samlar in plast i Gästrikland i oktober.