Lena driver Axmar bruks nya café

Textstorlek:

Lena Bäck öppnar ett café i Axmar bruk. Det är det gamla orangeriet intill bruksparken som har byggts om till fikaställe.

In i det sista pågår förberedelserna för att få allt att klaffa inför cafépremiären. Hantverkare och medlemmar från föreningen Hyttan trängs i köket för att få vattnet på rätt ställe, koppla in diskmaskinen, bygga bänkar och få avgränsande skärmväggar på plats.

– Det här har vi jobbat för i två år och nu känns det bra att det är klart, säger Stig Jönsson som är ordförande i föreningen och på plats för att hjälpa till med köksbygget.

Lena Bäck följer arbetet från det intilliggande serveringsrummet. Här är redan kyldisken, arbetsbänken, hyllorna och kaffebryggarn på plats.

Tillsammans med Carolina Wallerström och Gun Åhs ställer Lena i ordning på hyllorna, kollar porslin och skriver skyltar.

Carolina och Gun ska jobba med Lena i caféet i sommar.

– Jag blir bara glad av att få göra det här och då är det väl rätt, säger Lena som i flera år har sagt att hon ska avsluta sitt yrkesliv med att ha ett café.

Hon har tidigare drivit bland annat Husseliiharen i Engesberg och Fyren i Norrsundet. Idag har hon lunchservering och catering på Kopparmässen strax utanför fabriksområdet i Norrsundet.

I höstan läste hon i Hamrånges lokaltidning, Alla Tiders, att det skulle bli café i Axmar bruk. Hon tog genast kontakt.

– Under vintern har jag träffat föreningen flera gånger och berättat hur jag tänker mig att caféet ska fungera.

Föreningen gillar idéerna och bestämde sig för att låta Lena bli första cafevärden i Axmar brukscafé. Under Kristihimmelsfärdshelgen höll de provöppet för att testa konceptet.

– Allt utom knäckebrödet och tunnbrödet kommer att vara hembakat, säger Lena och räknar upp olika brödsorter till både mat och kaffe.

Det ska bli både enklare maträtter, fikaoch glass på menyn.

– Det blir ett nytt fint kök här inne och vi kommer att baka på plats i mån av tid. En hel del kommer vi att baka och förbereda på Kopparmässen också.

Fisken till mackorna köper hon i Saltharsfjärden i Norrsundet, kycklingen till Ockelbomackan hämtar hon i Ockelbo, pajerna ska bakas från grunden och fyllas med framför allt lokala råvaror.

Både Lena och föreningen Hyttan har samlat på sig möbler till caféet. Både de som finns inomhus och de som står utställda i trädgården som omgav det gamla orangeriet.

– Det finns fina gamla äppelträd att sitta under och det blir lummigt och fint i trädgården, säger Lena som håller öppet dagligen fram till september.

– Vi får ta första året som en prövotid. Det är ju musikkvällar i hyttan, marknadslördagar och senare blir det julmarknad och annat. Det händer mer och mer saker här i Axmar bruk och vi får försöka hänga på i samma anda.

Tidigare år har föreningen Hyttan själva drivit sommarkafé i Gula villan. Numer är villan intill parken kontor. Istället får caféet en fast plats i det gamla orangeriet som en del i arbetet att stärka Axmar bruk som besöksort.

Föreningen har fått stöd genom Leader Gästrikebygden och Gästriklandsfonden för att utveckla byggnaden där herrgårdens orangeri tidigare fanns och där det de senaste åren varit privatbostad.

Totalt har projektet och ombyggnaden kostat cirka 700 000 kronor.

AGNETHA BROLIN

Texten publicerad av: