Litet urtidsdjur

Textstorlek:

Halssländor ser inte ut som något annat djur. De verkar inte höra hemma i den svenska naturen, utan påminner snarast om något djur från dinosauriernas tid… Men de är inte särskilt ovanliga, även om de är ganska svåra att upptäcka. Själv har jag bara sett dem vid några enstaka tillfällen på gården hemma i Åsmundshyttan.

Sländan på bilden har inget svenskt namn, men det vetenskapliga namnet är Xanthostigma xanthostigma. Det är en av fyra svenska halssländearter, som känns igen på sina platta huvuden och långa halsar som de kan resa upp i princip vinkelrätt mot kroppen.

Halssländan är rovdjur, både som larv och som fullbildad insekt. Larven lever under barken på träd där den äter smått och gott somtill exempel ägg och andra små insektslarver. Den lever som larv i två år, men på hösten andra året förpuppar den sig. Den övervintrar som puppa och kläcks på våren/försommaren.

Sländan på bilden är nykläckt och kröp snällt över till min hand och visade upp sig.

LAGE BERGSTRÖM

Publicerat av: