När Gustav Vasa begravdes fick Gästrikland sitt vapen

Textstorlek:

När Gustav Vasas liktåg startade i Stockholm i december 1560 så visades Gästriklands landskapsvapen upp för första gången. Idén med landskapsvapen hämtades från kontinenten.

På ett fält av silver, prytt med blåa prickar, avbildas en röd älg. Det är Gästiklands landskapsvapen, som även ingår i vapnet för Gävleborgs län.

Inom heraldiken kallar man djurens klövar, horn, klor och tungor för beväringar. Gästriklands röda älg har fått en gyllene beväring, nämligen hornen.

Vi tår ta ett kliv hela 458 år tillbaka i tiden för att hitta premiärvisningen av landskapsvapnet.

Det var nämligen då, vid Gustav Vasas begravning, som både Gästriklands, och en lång rad andra landskapsvapen, visades upp för första gången.

Kungen hade dött på Stockholms slott den 29 september 1560. Men begravningsdagen var utsatt först till julveckan, den 21 december.

Kung Gösta, som han ju kallade sig, hade själv valt Uppsala domkyrka som gravplats, vilket ingen kung före honom gjort.

Begravningsprocessionen var flera kilometer lång, och tog ett par dagar på sig från huvudstaden till Uppsala, med övernattning på vägen.

Efter den kungliga kistan, på sin vagn, red 24 adelsmän med var sitt standar, ett för varje län.

Även de finska länen ingick vid den här tiden. Däremot inte de som nu är svenska men som då löd under Danmark. Skåne och Halland, till exempel.

Först red ryttarna från de historiskt ”finare” landskapen med sina landskapsfanor: Uppland, Sörmland, Väster- och Östergötland… Det ganska ”unga” Gästrikland hamnade längre bak i ledet.

De ”finare” landskapen hade lejon, drake, grip eller örn i sina standar. Uppland hade en glob med kors. Inspiration var hämtad från den europeiska kontinenten. Så även pilarna i Närkes och Dalarnas vapen.

Väl framme så var kyrkan draperad i svart. Och om vi tycker att dagens predikningar kan vara långa så är de inget mot då. Biskop Peder Svart talade i timmar över kungen, och då som ”en god kristen och helig kung (konung)”.

Därefter stötte riksmarsken Svante Sture sitt svärd i golvet tre gånger och sa ”Kung Gösta är död”.

I tur stod sonen Erik (XIV). Han fick nu, flankerad av Gästriklands och de andra landskapens vapen, ta över tronen. Det var han, Erik, som också låg bakom skapandet av landskapens symboler. Idéerna hade han hämtat på resor ute i Europa.

Alltså: Vårt landskapsvapen har en klar koppling till kung Göstas död.

ROLF JOHNSSON